čtvrtek 29. srpna 2013

SCRAPBOOKOVÝ SLOVNÍK... SVORKY A PRŮCHODKY

Stále je mezi námi někdo, kdo se scrapbookem právě začíná. Budeme proto podle potřeby zveřejňovat také články o základních pomůckách a materiálech.


Jsou to kovové ozdoby, které se často používají k přichycení ozdob na projekt bez použití lepidla (vhodné např. u průsvitných materiálů jako je vellum). Jejich hlavní funkcí je ale funkce dekorační.

Svorku tvoří hlavička a dvě ploché nožičky, které se protáhnou papírem a na zadní straně se roztáhnou. Svorka tak drží pevně na svém místě.

Právě hlavička svorky je ozdobou stránky nebo přáníčka. V nabídce najdete nepřeberné množství tvarů - od základních kulatých, čtvercových, po hvězdičky, srdíčka, kytičky... až k naprosto netypickým tvarům třeba od značky Eyelet Outlet. Kompletní nabídku svorek a průchodek najdete v našem e-shopu.



Jsou to také kovové ozdoby, které kromě dekorační funkce mají i funkci veskrze praktickou. Používají se ke zpevnění dírek v papíru - např. u alb spojených knihařskými kroužky nebo mašlí či provázkem.

K upevnění průchodek jsou potřeba speciální kleště Crop-A-Dile nebo taky Crop-a-Dile II Big Bite. Rozdíly mezi těmito dvěma pomůckami je v možnosti využití na velké 12" stránky. Klasické kleště Crop-A-Dile mají dosah pouze 2,5 cm od okraje stránky, kdežto Crop-A-Dile II Big Bite dosáhnou až do středu 12" stránky (tedy přibližně 15 cm).

Pokud kleště nemáte, nezoufejte. K usazení průchodky můžete použít také křížový šroubovák a kladívko, jen je třeba trocha cviku :-) Na trhu je ještě několik dalších nástrojů k usazování průchodek, ale pokud si pořídíte rovnou Big Bite, v konečném výsledku ušetříte :-) Žádný nástroj nefunguje tak dobře a všechny jsme stejně nakonec skončily u Big Bite. Neopakujte tedy naše chyby a šetřete!


Přední a zadní strana papíru s usazenou průchodkou.
A na závěr ještě krátké video s představením kleští:



Použité foto: Grada, převzato z knihy "Cardmaking - přání a minialba"

1 komentář: