úterý 15. dubna 2014

Jak si vyrobit... pergamenového motýlka

Foto a text: Ilona Č.

Dnes vám představím jednoduchou, ale velmi efektní techniku.  Jedná se o techniku s využítím průhledného pergamenu (vellum) a bílého embossovacího prášku.

Připravte si arch pergamenu a natiskněte na něj embossovacím médiem vybraný motiv. Zvolte si takový, který nebude příliš prokreslený. Jednoduché motivy s většími plochami pro vybarvování jsou ideální. Já jsem zvolila motýla od Hero Arts. Otisk razítka posypte bílým embossovacím práškem a horkovzdušnou pistolí jej zatavte.
 

Na akvarelovou čtvrtku si natiskněte voděodolným inkoustem stejný motiv. Já jsem tiskla černým StazOnem. V této fázi naprosto není důležité, jestli motiv bude natištěn dokonale černě. Černý obrys ve finále nebude vidět. 


Motiv si vybarvěte akvarelovými pastelkami. Následně rozmyjte vodním štětcem. Tím docílíte nejen intenzivnějších barev, ale i jemného prolínání mezi odstíny.


Následuje hlavní krok a výsledný efekt. Vybarvený motiv potřete lepidlem a přilepte na něj pergamen. Nechte zaschnout. 

U lepidla bych se trošku zdržela. Vzhledem k tomu, že jsem použila na vybarvení motivu akvarelové pastelky, není žádoucí motiv přiliš namáčet - nejsou tedy vhodná tekutá lepidla. Vyzkoušela jsem Glossy Acents, Glue n´Seal a lepidlo v tyčince Stick It. První dva projekt příliš namočily a pergamen se kroutil. Jako nejvhodnější se ukázalo lepidlo v tyčince Stick It, které projekt nenamočilo, tím pádem se ani nerozmylo vybarvení a projekt se nezkroutil.


 Motiv si vystřihněte.


A použijte na jakýkoli scrapbookový projekt. Já jsem udělala přáníčko kde jsem použila podobné barvy jako jsou na motýlkovi a tvar základu i zdobení jsem vyřízla pomocí velikostně odstupňovaných šablon na Big Shotu. 



3 komentáře:

  1. Hned jsem to musela zkusit. Jsem začátečník a moc toho doma nemám. Ale i razítko žárovka od Tima Holtze a hrubý embossovací prášek vypadá skvěle. Moc děkuji za inspiraci. Woolenka

    OdpovědětVymazat
  2. Efektní ozdoba na projekt a krásné přáníčko. :-)

    OdpovědětVymazat