pondělí 20. května 2013

Mramorování pomocí holicí pěny

Foto a text: Ilona Č.

Tato technika mě zaujala. Výsledek totiž vypadá úplně jako po nanesení mramorovacích barev. A práce je to krásně voňavá :-)

K vytvoření efektu mramorování budeme jako nosné médium potřebovat holicí pěnu. Ráda bych podotkla, že důležité je mít PĚNU a ne gel. Dále potom papírový tácek, čtvrtku, na kterou budeme vytvářet barevné pozadí (já jsem dělala visačku), taky náplně do inkoustů v několika vzájemně ladících barvách (v lahvičkách s kapátkem), stěrku, pečící papír, ubrousek a špejli.
 

Holící pěnu nastříkáme na papírový tácek. 


Po celém povrchu holicí pěny nakapeme barevné inkousty. 


Pomocí špejle vytváříme nejrůznější obrazce. Máte-li zkušenosti s malováním obrázků v pěně cappuccina, jste ve výhodě :-) Pokud tak jako já tuhle zkušenost nemáte, dávejte pozor, abyste inkoust přílišnými tahy moc nepromíchali. Pak by nevzniklo mramorování. Určitě lépe než já slovy to řekne fotografie…


Potom na pěnu položte čtvrtku a trošku přitiskněte.


Vyndejte z pěny a položte na pečící papír nebo jinou podložku. Jde o to, abyste si neušpinili pracovní plochu. Zatím to nevypadá na kýžený výsledek, že…?


Ale teď přijde ta chvíle. Setřete ze čtvrtky pomocí stěrky holicí pěnu. Vystoupí krásný mramorovaný vzor. V této fázi je potřeba pracovat rychle a jemně, protože pěna navlhčí papír a opakované tahy stěrkou by povrch papíru mohly poškodit. 



Výslednou visačku jsem upravila ještě opatinováním okrajů, dozdobila jsem ji bílými výseky a do otvoru v horní části jsem uvázala barevně ladící stužky a provázek.
 
 

9 komentářů:

  1. Vypadá to skvěle, určitě časem vyzkouším :o)

    OdpovědětVymazat
  2. No to je bezvadný !!
    Já tyhle umazávací techniky nemusím, ale tohle vypadá opravdu nádherně !!

    OdpovědětVymazat
  3. A to já mám umazávací techniky ráda. Určitě brzy vyzkouším. Jen nezapomenout! :D

    OdpovědětVymazat
  4. To je super! Muž nebude používat gel, ale pěnu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tož jsem to včera večer zkusila a asi jsem si vybrala moc savý papír:( jdu sehnat něco méně savého. Ale jinak skvělé, celá jsem byla od pěny a všude to pěkně vonělo:D Astala

    OdpovědětVymazat
  6. tak to je bomba, musím to vyzkoušet :-D
    danas

    OdpovědětVymazat
  7. Jaká zajímavá technika ... Děkuji vám!

    OdpovědětVymazat
  8. Vyzkoušela jsem na koupených visačkách. Super! Jen manža nemohl pochopit, na co mu beru pěnu z koupelny.

    OdpovědětVymazat