středa 4. září 2013

Domácí fototiskárna - CANON Seplhy CP800

Původní článek byl publikován na webu Pretty Papers v červnu minulého roku. Slíbila jsem, že občas nějaký článek obnovím, tento je tedy první :-) V diskuzi opět padl dotaz na tiskárnu, takže není na škodu si některé věci zopakovat. Můj názor a zkušenosti po roce používání najdete na konci tohoto článku.

Před nedávnem propuklo Smashové šílenství. Dlouho jsem váhala, jestli se mě to týká taky, nebo ne. Probírala jsem se tu všemi těmi deníky, všechny jsem je viděla aspoň 100x a stejně jsem nevěděla, který vybrat. Nakonec jsem to uzavřela s tím, že to není nic pro mě. Veškeré mé odhodlání totiž vždy pohoří na fotkách. Sice fotím, ale nikdy nemám po ruce hotové fotky, nedej bože ještě aktuální :-)

Fotky vyvolávám tak třikrát za rok. Prvně se jimi na počítači několik dní probírám, upravuji, přemýšlím kolik jich vlastně potřebuji, jak velké, mažu, zase přidávám, abych nakonec zjistila, že zrovna tu velikost, která by se mi hodila, stejně nemám. Ono vybrat třeba z 1000 fotek ty nej a zpracovat je pak do nějaké přijatelné podoby dá opravdu zabrat.

Navíc občas fotím věci, které časem ztrácejí na důležitosti a významu (jaký se mi dnes povedlo připravit oběd, jakou jsme večer měli nádhernou dvojitou duhu, první emičácký gumáky, když už je teď ta holka z vesnice...). Fotka, ke které bych před rokem dokázala napsat dvoustránkový elaborát, najednou "o ničem není". Prostě není možné psát deník ve stylu, jaký se mi líbí tak, že ho budu psát třikrát za rok. Každodenní maličkosti, radosti a drobné události odvane čas a zbydou jen ty fotky, ne pocit nebo myšlenka, se kterou jsme daný snímek pořizovali.


Při všech těchto úvahách jsem si (zoufalá, že nikdy asi žádný deníček nedokončím) vzpomněla na jeden blog, kde jsem se platonicky zamilovala do malé tiskárny na fotky :-) Ne že bych si na ni občas nevzpomněla i dřív, ale tiskárny mám doma už dvě (obě používám) a pořídit si třetí mi přišlo jako zbytečný luxus. Nakonec jsem ale odhodila zábrany :-), ujistila se, že ty deníčky OPRAVDU už budu psát (SLIBUJU!!!), trochu jsem zapátrala, zjistila jsem, že v jednom obchodě ji teď mají v akci a dál jsem neváhala... Ještě když je i v bílém provedení - no kdo by odolal? Tiskárna mi přišla včera a hned jsem ji musela vyzkoušet. Emičáka jsem "blejskla" na terase v bazénu a pustila se do testování :-) ... Ano, správně tušíte, že tady už vidíte druhé kolo testu, nikoli koupání v bazénu...


Tiskárna funguje nejenom přes počítač, dá se tisknout i přímo z SD karty nebo flash disku. Na výklopném displeji jsem vybrala fotky a čekala jak to dopadne...

První dojem? SUPEEER! Krásné ostré fotky, barevné podání reálné (dle mého oka tedy jen velice mírně přibarvené, ale to se dá snadno upravit v nastavení...na inkoustové tiskárně se na to občas nedalo ani dívat...). Dokonce to samo dokáže bez úprav fotky samotné tisknout černobíle nebo v sépii. 

Tiskárna tiskne barvy ve vrstvách - žlutou, purpurovou, modrou a poslední ochrannou vrstvu - fotky jsou odolné proti vyblednutí i proti pocákání (viděla jsem testovací video a voda fotky opravdu neponičí).





Při tomto kroku jsem byla lehce zmatená :-) Nevěděla jsem co fotím, co tisknu a proč to fotím a tisknu (haha, focení vytištěných fotek, na kterých je vyfocená tiskárna jak tiskne fotky :D)... Nakonec jsem to ale dala dokupy - fotila jsem pro vás na blog a tiskla pro sebe do svého budoucího deníčku :-) Naprosto zářný příklad toho, jak je tiskárna úžasná - vyfotím a mááám!


Na tiskárně se dá zvolit "layout" - na jeden arch se vejde až 8 snímků. Kromě velikosti 10 x 15 cm tak můžete tisknout i fotky menších formátů. Jeden arch vyjde na cca 8 Kč, což je celkem nákladné, ale v mém případě se to více než vyplatí. Za malé tisky 5x7 cm platím ve fotolabu stejně jako za velikost 9x13, tedy okolo 4 Kč. U této tiskárny vyjde malá fotka na 2 Kč, což je poloviční cena :-) Navíc za mě tiskárna sama fotky poskládá na arch, prostě značka ideál! Přiznám se, že toto byl hlavní důvod, proč jsem si vybrala zrovna tuto tiskárnu - možnost různých velikostí a k tomu naprosto bez práce.

Jen tedy musím podotknout, že kvalita zmenšených snímků je malinko horší než u těch velkých, naštěstí jen velice nepatrně! Navíc je to asi subjektivní, protože když zpětně koukám na malé fotky z fotolabu, nejsou nějak výrazně lepší.

Pokud bych to měla shrnout - za to pohodlí, co mi tiskárna přináší jsem ochotna přivřít oko. K mému "dokumentačnímu" účelu je to naprosto dostačující.


Pokud si o této tiskárně chcete přečíst něco víc, doporučuji tento článek. Autor tam popisuje technologii tisku a navíc je tam pár postřehů z praxe...

EDIT - doplnění článku po roce používání tiskárny.

VÝHODY:
  • Kvalita - stále jsem s kvalitou spokojená, i když nikdy to nebude stejně dokonalé jako z fotolabu. Ale znovu opakuji, že rozdíl není nijak zásadní. Nedokáže vykreslit detaily tak přesně jako fotolab, občas trochu ujedou barvy - to vidím jen já, Petr nevidí rozdíl :-) Dá se to ale ovlivnit v nastavení. V porovnání s inkoustovou tiskárnou jednoznačně vede.
  • Cena fotek - tady teď vidím ještě větší plus. Koukám, že před rokem jsem za fotku platila 4 Kč. Kde jsou ty časy... Nyní ve stejné fotosběrně platím za jeden arch 6,90 Kč bez ohledu na velikost. Tisknu nejenom fotky 10 x 15 cm, ale také 9 x 9 cm, 9 x 13 cm - všechny za stejnou cenu. Dřív jsem malé fotky tiskla každou zvlášť. Za 4 Kč se to dalo. Teď už šetřím a menší fotky (6 x 6 cm a 10 x 7,5 cm) si skládám do koláže vždy dvě na arch. Je to ale trochu pracnější (pokud je chci tisknout s rámečkem a přesně ve velikosti do kapsy na kartičky 3" x 4", je to téměř nadlidský úkol :D). Když to spočítám, rozdíl je naprosto nepatrný (ba naopak, když přičtu ještě benzín a čas strávený cestou do fotolabu, domácí tiskárna vyhrává). 
    • 10 x 15 cm - tiskárna 8 Kč, fotolab 7 Kč
    • 10 x 7,5 cm - tiskárna 4 Kč, fotolab  3,50 Kč (nutno vytvořit koláž, 2 fotky na archu)
    • 7,5 x 5 cm - tiskárna 2 Kč, fotolab 1,75 Kč (nutno vytvořit koláž, 4 fotky na archu)
  • Tiskárna vs. levné fotky z drogerie apod. - ano, tady už je rozdíl v ceně patrný. JENŽE... 
    • a) jistě jste už i vy zažili horké chvilky, když jste přebírali svou zakázku a zjistili, že polovinu fotek nemůžete použít kvůli velikosti (10 x 15 cm většinou není tak úplně pravda) nebo ořezu (chybí půl hlavy, případně kompozice vypadá úplně jinak než na původní fotce). Málokdo umí zadat tisk fotek tak, aby dostal to, co chtěl :-) 
    • b) A i když to umí, neznamená to, že to opravdu dostane. Po dlouhé době jsem vyzkoušela dva terminály a u obou jsem zaplakala nad výsledkem. V DM drogerii nyní propagují fotky na počkání... Super, chtěla jsem to vyzkoušet. Jaké ovšem bylo mé překvapení, když z cca 20-ti fotek mi automat načetl jen jednu jedinou. Všechny fotky byly upravené v regulérním programu, který zachovává původní exif data, takže není důvod, proč by měl mít terminál s načtením takové fotky potíže. Moje fototiskárna tyto fotky načítá bez problému. Druhý terminál jsem byla nucena vyzkoušet, když DM zklamal a já potřebovala nutně fotky. Použila jsem automat ve fotosběrně, kam běžně posílám fotky k vyvolání (ovšem nemohu použít internetový terminál ze stejného důvodu jako v DM - upravené fotky nenačte. Fotky posílám v zip. souboru přes Leteckou poštu). Tady se sice fotky načetly, ale úprava velikostí a ořezů byla tak úmorná a neflexibilní, že i když se pokládám za velice pokročilou uživatelku podobných aplikací, tady jsem nakonec zavolala obsluhu, aby mi to naklikali sami. Měla jsem tam několik fotek ve tvaru čtverce, chtěla jsem je ve velikosti 9 x 9 cm, ale terminál mi je stále automaticky zvětšoval na velikost 9 x 13 cm. Nešlo to nijak nastavit a nakonec mi paní jen řekla, ať si toho nevšímám, že se to vytiskne 9 x 9 cm... tak to jsem moc nechápala, čemu mám věřit :-) Když vidím, že se mi to na obrazovce ořezává, tak těžko můžu předpokládat, že se to ve výsledku neořízne :-) Nahrání 10 fotek mi trvalo asi 20 minut, dalších 15 minut jsem čekala na fotky, ufff.
    • SHRNUTÍ - tisk levných fotek přes různé terminály doporučuji pouze nenáročným zákazníkům, případně otrlým jedincům disponujícím notnou dávkou trpělivosti  
  • Foto máte ihned a nic vás nebrzdí v práci - konec výmluvám, že nemáte vyvolané fotky :-) Možnost vytisknout si fotku kdykoli a v jakékoli velikosti je k nezaplacení. Pro scrapbook značka ideál! 
  • Přímý tisk z fotoaparátu, USB nebo SD karty - pokud fotky neupravujete v počítači a vystačíte si se základními úpravami přímo na displeji tiskárny (jas, kontrast, barvy, černobílé foto nebo sépie, bordura x bez bordury), tisk fotek z přenosných médií je velice jednoduchý. 
  • Úpravy fotek přímo na displeji, není třeba editovat v PC. Možno zvolit tisk s rámečkem nebo bez rámečku.
  • Jednoduchá a čistá výměna cartridge s barvou.

NEVÝHODY:
  • Velikost fotky - Canon udává rozměr 100 x 148 mm. To sice platí, ale je to tedy nepatrně menší než 10 x 15 cm. Na první pohled ty 2 mm nic neznamenají a pokud děláte klasický scrapbook, ani na druhý pohled si těch 2 mm nevšimnete :-) Vzhledem k tomu, že já se orientuji na Project Life, trochu jsem se na velikosti fotky zadrhla. Nedávno jsem potřebovala narychlo jednu fotku a když jsem ji dávala do kapsy, zjistila jsem, že je téměř o 1 cm menší než ta kapsa. Vypadalo to strašně a musela jsem fotku podložit papírem. Problém je, že ty dělené kapsy jsou větší než 10 x 15 cm, občas mají na šířku až 15,5 cm a tam už jde opravdu hodně vidět, že fotka v té kapse lítá :-) Normální fotky z fotolabu se použít dají, chodí mi ve velikosti 10 x 15,1 cm.

  • Nelze vybrat layout (počet fotek na arch) při tisku z počítače. V článku jsem psala o tom, že lze zvolit tisk několika obrázků na jeden arch a změnit tak velikost fotky. Lze vybrat 2, 4 nebo 8 snímků na arch, případně indexový arch nebo koláž s téměř neomezeným množstvím fotek. Přiznám se, že toto byl pro mě hlavní důvod, proč jsem si tiskárnu koupila. Bylo pro mě velkým zklamáním, když jsem zjistila, že layout nelze volit při přímém tisku z počítače. V daném programu lze pouze vybrat fotky a počet kopií, všechny se automaticky vytisknou ve velikosti 10 x 15 cm. Protože všechny fotky upravuji v počítači a mám je tedy stažené do PC, doufala jsem, že budu tisknout přímo z PC. Po dlouhém rozhovoru s podporou Canonu jsme se ale dobrali k tomu, že dodávaný software opravdu touto funkcí nedisponuje :-( Jedinou možností tedy je zkopírovat upravené fotky zase na USB a tisknout z tohoto média. Pro mě zbytečná práce a komplikace. 

SHRNUTÍ:
  • Kvalita fotek je ok, nezkoušela jsem jiné kompaktní tiskárny, takže můžu srovnat jen s inkoustovou a v tom případě bych znovu vybrala Canon Selphy.
  • Tiskárna se snadno obsluhuje, je velice skladná, má hezký design, takže po praktické stránce vše super.
  • Výsledný dojem z tiskárny mi kazí vlastně jen výrobci kapes pro Project Life :-) S tou velikostí prostě bojuju... Dokud jsem dělala jen deníček s papírovými stránkami a nepoužívala jsem plastové kapsy, byla jsem nadmíru spokojená.
  • Pročetla jsem v posledních dnech desítky recenzí na Amazonu, srovnávala s jinými tiskárnami této kategorie a Canon mi přijde jako vítěz. O žádné tiskárně se nedočtete, že je dokonalá, vždy se jedná o nějaký kompromis. Je jen na vás, co zrovna vy od své tiskárny očekáváte, kolik jste ochotni za ni zaplatit, nakolik je pro vás důležitější pohodlnost než perfektní kvalita. Já jsem puntičkář a mám možnost si fotky relativně snadno a rychle nechat vytisknout ve fotolabu. Proto v poslední době preferuji variantu profi :-) Vyvolávám hodně fotek 10 x 15 cm, které chci do kapes dát bez jakéhokoli podkladu, proto plně nevyužívám Selphy. Co mě ale nebaví je to, že většinou plánuji alespoň 2-3 týdny dopředu a vyvolávám fotky hromadně. To plánování je děs. Naproti tomu varianta, že si sednu, v klidu si rozmyslím, co na konkrétní stránku dám, podle toho vytisknu fotku a lepím... pak jedu dál...  tak to mě moc láká, k tomu se chci dopracovat :-)
  • Do budoucna - možná přesedlám na Selphy CP900,  která disponuje wi-fi. Jen podle recenzí není použití tiskárny přes wi-fi tak jednoduché, tak to asi ještě nechám uležet :-) Každopádně ale plánuji si s tiskárnou trochu víc pohrát a vyzkoušet tisk čtvercových fotek, protože bych ji velice ráda více a častěji využívala.
No to byl zase elaborát :-))))) Klidně napište své vlastní zkušenosti a dojmy, budu ráda, když se podělíte. Vím, že hodně z vás si tiskárnu kupovalo, tak jsem zvědavá :-)

11 komentářů:

  1. Didi, opravdu vyčerpávající článek plný informací. Díky za něj.
    Zrovna v pondělí jsem si dala vyvolat první várku mnou upravených fotek pro PL tak jsem docela napnutá co z toho vyleze.

    OdpovědětVymazat
  2. Protože tuto tiskárnu taky mám, souhlasím samozřejmě se se vším :-)
    Přidám možná jen pár maličkostí - mám chuť scrapovat, vyberu fotku, udělám koláž, vytisknu a za 2 minuty tvořím!!! Neztrácím čas - TO JE K NEZAPLACENÍ takže neřeším to, že ta fotka je ve výsledku trochu dražší.
    Pokud mám více fotek, posílám na zpracování a většinou mi pak půlka fotek zůstane doma ležet. Pokud si to aktuálně vytisknu na Canonu, vždy vše použiju. Ta cena je prostě relativní :-)

    Formát není přesný 15 x 10, takže je to malý rozměr do kapes PL a samozřejmě se nevytiskne bílý rámeček kolem - pokud jej neudělám dostatečně velký (dělám koláž v programu Picasa na rozměr 15 x 10). Ale mně to nevadí. Nejsem puntičkář, a když to podložím bílým papírem (pokud chci bílý rámeček), udělám si rovnou rozměr do kapes.

    Fotky upravím, nahraju na flash disk a tisknu. Někdy se fotky na displeji zobrazí někdy ne. Proč to bohužel nikdo neví :-) Ani tohle mně netrápí, pracuju na deníku aktuálně a potřebuju 2 - 3 fotky, takže si to po jedné nahraju na prázdnou "flešku" a tisknu.

    Vytvořit koláž při tisku je poměrně jednoduché - je tam přednastavení počtu fotek na stránku. Dělám to i s jednou fotkou, vytisknu na půlku a druhou - bílou půlku využiju na zdobení.

    Kvalita fotek a věrnost barev - naprosto bez problémů. Spokojenost.
    Skladnost, dobrá manipulace - prostě jsme se zkamarádily, neřeším její mouchy a využívám pro mě to nejdůležitější a to je úspora času a nejsem otrávená, když mám chuť scrapovat a nemám z čeho :-) Aktuálně mám PL zpracovaný do 30.8. což bych bez domácího mazlíka nedala :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky se hlásím k hrdým majitelům této tiskárny.

    Můj první impuls ke koupi bylo loňské nadšení smashem a nutná potřeba mít ji s sebou na odvolenou - v kufru se ztratila a opravdu jsem tiskla a lepila každý večer a bylo to super.
    Na dovolené jsem tiskla přímo z foťáku - přímo v něm jde udělat ořez fotky a koláže potom přímo na tiskárně, takže super.

    Co se týče té okamžité možnosti tisku - přesně jak píše Iriska, vyhlásí se soutež, připojím tiskárnu, vytisknu, nalepím a za hoďku mám kompletně hotovo.

    Doma tisknu přes Zoner - fotky si upravím, udělám si koláž přímo v něm - když chci malé fotky, nebo v Picase přímo na 10x15 a pak tisknu rovnou z počítače.

    A další Irisčin postřeh - taky si v různých akcích nechám udělat haldu fotek abych "ušetřila" a polovina jich zůstane v krabici.Takže v součtu všech nákladů vlastně cena za fotku taková není. Vytisknu si jen tu co zrovna potřebuju, nikam nejezdím, poštovné neplatím.

    Nejsem detailista jako Didi, takže mně barevně fotky naprosto vyhovují, i povrch je takový spíš polomatný než jasně lesklý, což já mám radši.

    A ten nedokonalý rozměr - jak píše Irenka, posložím a neřeším, aspoň ty odřezky papírů pěkně ubávyjí.

    A ještě jeden postřeh - k narozeninám jsme dostala nový PC s "úžasnými" Windows 8 !! děs běs. tiskárna samozřejmě nefungovala, neboť pro tyhle Win nejsou skoro k ničemu aktualizované ovladače. Naštěstí mám úžasného IT kamaráda, který po pročtení staránek Canonu a diskuzích na něm našel cestu jak na to a jde to !! Takže kdyby měl někdo podobný problém, nevěšte hlavu, jde to.

    OdpovědětVymazat
  4. Já nemohu přispět do diskuse, mám jen klasickou velkou tiskárnu, na které jde v nouzi foto také vytisknout, ale není to ono, takže chodím fotky vyvolávat, ale velmi děkuji za zcela vyčerpávající článek i Irisčin dodatek. Musím se nad tím zamyslet. Zcela souhlasím s Iriskou, že cena je relativní, taky mám mraky zbytečných nezpracovaných levných fotek z DM. Naštěstí se jimi dají podarovat babičky apod. PetraKV

    OdpovědětVymazat
  5. Já dostala tuto tiskárnu asi před 3 týdny. Souhlasím se vším, co je uvedeno výše, vytištěné fotky se mi líbí a hlavně jsou prostě hned. Jen mám bohužel, stejně jako Screbla, taky Win 8 a s pc to nepropojím :(( Můžu se zeptat, jak se vám to povedlo?? Díky.
    A ještě dodám, že jsem taky dlouho přemýšlela jestli pořídit CP810 nebo CP900, pročetla jsem toho hodně a vzhledem k tomu, že tiskárna nechce komunikovat ani s Win 8, vzdala jsem to, že by mi fungovala pře wifi s mým pc, takže vyhrála CP810 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavčo jak to udělal nevím, tomuhle vůbec nerozumím. Vím že pročítal na stránkách Canonu různé diskuze, kde to uživatlé probírali a našli způsob jak to udělat inna těch 8mičkách a on pak zkoušel až se mu to povedlo. Zkusím mu zavolat ještě napíšu.
      Ale jde to, takže nevěšte hlavu !

      Vymazat
    2. Moc díky, taky ještě zapátrám. Ale jsem s tiskárnou spokojená i tak :) Tisknout přímo z pc by bylo sice pohodlnější, ale když se fotka upraví na pc a dá na flashku, taky to jde dobře :)

      Vymazat
  6. Holky, díky za komentáře. S těmi Win8 máte pravdu, to jsem zapomněla napsat. Ale jak píše Pavča, tak podpora a ovladače nejsou (a dle vyjádření Canonu ani nebudou) pro Win8 ani u té nové verze CP900.

    Jinak je to opravdu jak píšete, ta možnost mít fotku hned je opravdu k nezaplacení. A fotky, které se mi nehodí velikostně taky nakonec podarovávám babičkám :-) Jsem vždycky šťastná, že to nemusí letět do koše :-)

    Takže si dávám předsevzetí ohledně většího a častějšího využívání této tiskárničky :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní článek, odkaz i komentáře. Fotky na fotkách vypadají dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Článek parádní! Didi díky! Já o ní přemýšlím od posledního srazíku, kde jsem se o tom bavily s Iriskou. No a jelikož jsem štír a mé narozeniny se blíží, tak vím přesně, co chci za dáreček :-). Pro můj plánovaný PL to bude k nezaplacení. Já totiž lítám s flaskou k samoobslužným fotomašinám, kde si to narychlo, když potřebuju, nechám udělat. Jinak taky vyvolávám fotky cca 4x za rok.

    OdpovědětVymazat
  9. Holpky, v návodu je napsáno, že se má tiskárna občas vyčistit nějakou čisticí kazetou. Děláte to?

    OdpovědětVymazat