pondělí 22. září 2014

Jak na to... Vlhčené ubrousky

Foto a text: Ilona Č.

V posledních letech se staly vlhčené ubrousky nedílnou a každodenní součástí naší domácnosti. V poslední době ustupuje ten původní účel, tj. otírání dětské prdelky :-) nastupuje hojné používání na cestách, na otření čokoládou upatlaných ručiček a hlavně je mám na svém pracovním stole a často je používám při tvoření. Spektrum využití je velmi široké a já vám dnes pár tipů přináším.

Pomocí vlhčených ubrousků a inkoustů si můžeme vytvořit pozadí na přáníčko (nebo na stránku, záleží na velikosti papíru). Budeme potřebovat  lesklý papír, vlhčené ubrousky a inkousty v lahvičkách (reinkery). 


Složíme si několik ubrousků do tvaru obdélníčku (stačí 3 – 4 ks) a na jednu z hran si kápneme reinkerem několik barevných kapek vedle sebe. Barvy "skládáme" podle naší barevné představy. Pak barevnou stranu přiložíme k papíru a namalujeme si svislé čáry. Tah vedeme odspoda nahoru. Pokračujeme po celé šířce papíru. 


Pak stejným způsobem vytvoříme čáry, tentokrát ve směru zprava doleva. Vznikne nám kostkovaná barevná šachovnice, kterou po zaschnutí můžeme použít na naše projekty. 


Ubrousky se dají použít i v případě, když si potřebujeme vytvořit svůj inkoustový polštářek s více barvami, které se nám do projektu hodí.  Kromě ubrousků a inkoustů budeme potřebovat ještě razítka. 


Pracujeme na plastové podložce, aby barvy v případě protečení nezničily náš pracovní stůl.  Složíme si několik ubrousků do tvaru polštářku a pomocí reinkerů na ně naneseme inkoust.  


Pak už ubrousky používáme jako klasický inkoustový polštářek.  Já jsem použila duhovou sestavu barev a razítko motýla a Eiffelovky. 



Často také používám ubrousky k otírání plastové podložky, na kterou si nanesu inkoust a postříkám jej vodou z rozprašovače. V této směsi pak omočím papír a vytvořím tak barevné skvrny, papír po zaschnutí používám jako pozadí pro razítkování (ve většině případů). Ale zpět k ubrouskům. Po otření barvy do ubrousku vznikne nepravidelná, docela pěkná batika (používám většinou odstíny jedné barvy) .


A právě tohoto efektu se po uschnutí ubrousku dá využít. Ubrousek můžeme použít jako tvořivý materiál a pomocí vyřezávací šablony z něj vyříznout třeba květy, poskládat je, různě „načechrat“ a použít je jako součást nějakého projektu.


A takto jsem použila výsledky své práce já:
 



Jistě přijdete na mnoho dalších způsobů využití vlhčených ubrousků. Napište nám jak je používáte vy :-)

2 komentáře: