středa 1. dubna 2015

DIY tutoriál... Pozadí pomocí voskového papíru

Dnes budeme milé dámy žehlit... :-) Doufám, že jsem vás nezaplašila hned svou první větou. Nebojte se, troufám si říci, že to bude zábava. Prádlo můžete zase v klidu uložit. Budete potřebovat jen žehličku, embossovací kapsu, voskový papír a lesklý papír, na který budete tvořit.


K této technice použijte voskovaný papír se silnější voskovou vrstvou. Zkoušela jsem i obyčejný pečicí papír, ale příliš nefungoval. Ten, který zafunguje zcela spolehlivě, má v nabídce Papermania a používá se při vyřezávání hodně členitých tvarů na Big Shotu, aby výřez ze šablony krásně vypadl. Z archu si ustřihněte obdélník o velikosti embossovací kapsy. Vrstvu, která je více voskovaná vlože do kapsy tak, aby po projetí Big Shotem, byla vyvýšená. 


Nyní si přeložte obyčejný kancelářský papír na polovinu, do vnitřku vložte obdélník lesklého papíru, lesklou stranou nahoru, na tento papír položte připravený voskovaný papír, embossovanou stranou dolů a tento "sendvič" uzavřete druhou polovinou složeného listu. A teď přijde to veliké kouzlo... Celou plochu přejeďte horkou žehličkou (bez použití napařování). Stane se to, že se vosk z vyvýšeného místa na voskovaném papíře teplem přenese na lesklý papír.


Nyní si vezměte polštářek s inkoustem (já jsem s úspěchem použila mini distress inkousty) a celou plochu lesklého papíru potřete inkoustem.


Při použití tohoto typu inkoustu se barva "sráží" do miniaturních kapiček. Vezměte houbičku a inkoust roztírejte. Poté vezměte ještě papírový kapesníček a zbylý inkoust setřete z kartičky. Odstraněním přebytečného inkoustu ještě více vynikne "voskovaný" vzor.


Zde jsou ukázky z různých embosovacích kapes. K barvení papíru se dají použít nejen "vodní" inkousty, ale i pigmentové. Můžete je nanášet nejen pomocí houbičkového aplikátoru, ale lze použít i váleček. 



A nyní několik tipů. 
Protože mnohé z nás používají voskovaný papír, který se vloží mezi šablonu a papír do členitých tvarů, při řezání na Big Shotu, po vyříznutí tvaru nám zbývají "odpadky" ve tvaru, který jsme vyřezali. Zlaté pravidlo scrapu zní: "Nic nevyhazovat" a tak se nám tyto výřezy doma kupí. A dnes je můžeme využít. Použijete je stejně jako embosovaný papír. Položte výřez na voskovaný papír do místa kde si přejete mít světlé místo a přežehlete.


Další výseky z voskového papíru, které jsou málo využitelné, vzniknou při promazávání řezacího mechanismu raznice, kdy několikrát procvakneme voskovaný papír. Opět můžeme tyto tvary naskládat na lesklý papír a přežehlit. Vznikne naprosto originální pozadí.


Pro ukázku jsem vytvořila kartičku do PL. Zkombinovala jsem voskový papír z embossovací kapsy a jeden z výseků motýla, které jsem měla v krabičce " Siceodpadalemůžesehodit" :-)


a tady je výsledek...


Měla jsem pravdu? Byla to zábava? Jestli vás technika zaujala, pochlubte se svými projekty.... budu se těšit příště nashledanou....


4 komentáře:

  1. Hustý, krásný, nádherný!!!
    Doufám, že jednou bude mít den 30 hodin a já stihnu tohle všechno vyzkoušet...
    Díky za takovou inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá technika a opravdu nádherný výsledek!

    OdpovědětVymazat