pondělí 28. listopadu 2016

INSPIRACE... KAMENNÉ MANDALY

Když jsem si v létě přivezla od moře kamínky, abych na ně mohla malovat, tak jsem naprosto netušila, kam až po téhle cestě půjdu. Na začátku byla inspirace australskou autorkou Elspeth McLeanovou. Později jsem se začala zajímat o původ jejích děl a zjistila jsem, že čerpá z australského domorodého umění Aboriginců. Umění australských Aboriginců má dlouhé tradice a každý vytvořený obraz má svůj smysl, který znají pouze domorodci. Jsem přesvědčená že i Elspethiny mandaly mají hluboký smysl. Moje zkušenost s tečkovanými kameny je taková, že jde o maximálně relaxační činnost, ke které se velmi ráda vracím.


A jak si takový kámen namalovat? Nejprve si najděte kámen, který bude mít přiměřeně kulatý tvar a co nejhladší povrch. Na horní plochu kamene si nakreslete černý kruh akrylovou barvou. Použijte plochý štětec. Černou barvu nechte zaschnout.


Nyní si vezměte nástroj, kterým budete tvořit tečky. Můžete použít špendlík zapíchnutý v tužce, nebo malý hřebíček. Komu by vyhovovala práce s úzkým štětcem, nechť jej použije. Výběr je zcela na vás. První tečka je uprostřed kamene. Tečku udělejte větší. Kolem ní si vytvořte pravidelnou řadu bílých malých teček.


Nyní začněte vytvářet další "patra" teček již zvolenými barvami. Výběr barev záleží zcela na vaší fantazii a momentální náladě. Je dobré začít světlejším odstínem. Střed kamene se tím "rozsvítí".


Čím dále budete od středu, tím více se vám tečky budou zvětšovat. Je tedy potřeba do vzniklých mezer nakreslit další, menší tečky.


Vzniklé dílo můžete přelakovat bezbarvým lakem a pak už záleží na vás jak kámen použijete. Věřte mi, že až malování vyzkoušíte, chytne vás to. 

2 komentáře: