pondělí 16. ledna 2017

INSPIRACE... NETRADIČNÍ VALENTÝNSKÁ PŘÁNÍ 1

Dnes jsem si pro vás připravila první díl ze série valentýnských přání. Vím, že hodně Čechů tento "svátek lásky" neslaví a raději počká na polibek pod rozkvetlou třešní, ale já ho mám celkem ráda. Říkám si, proč bych se měla zlobit, když mi manžel koupí květinu a pozve mě na večeři. Co ale tak úplně nemusím, je všudypřítomná červená barva ... A tak je tento příspěvek sice valentýnský, ale také netradiční co do použitých barev i motivů na přání. Zároveň snad splním slib těm, kteří chtěli vědět, jak pracuji s Distress inkousty na pozadí ...
Pojďme na to.


Pomůcky:
razítka
MISTI
černý inkoust Versafine
maskovací fluid
embossovací prášky

Nejprve jsem si připravila akvarelový papír  a na něj natiskla vybraný motiv. Já jsem použila MISTI (tiskla jsem kvůli struktuře akvarelového papíru 2x), starší sadu razítek od Stampendous - která nejsou rozhodně prvoplánově zamilovaná a inkoust Versafine Onyx black. V tomto kroku je důležité použít inkoust, který se kamarádí s vodou :-)


Nyní jsem si do ruky vzala maskovací fluid. Což je vlastně obdoba maskovacího papíru v tekuté formě ... papír zde nepřipadá v úvahu, protože celou akvarelovou čtvrtku důkladně namočím. Fluid jsem nanesla tenkým štětcem a dávala pozor, abych nepřetáhla mimo motiv. Práce s fluidem mě docela baví - když ho člověk natře na motiv, vypadá to, že si projekt kompletně zpackal...


... ale po cca 20 minutách fluid zprůhlední a může začít zábava s Distress inkousty


Ve finále tak budu mít dvě varianty přání - robot a robopsi :-) Na každém jsem použila jiné Distress inkousty. Postup je ale naprosto stejný a ten si ukážeme na zelené variantě.
Akvarelový papír jsem si pomocí malířské pásky připevnila na dřevěné prkénko. Toto dělám vždy a to hned z několika důvodů - mohu s projektem manipulovat (hýbat s vodou a inkousty, sušit embossovací pistolí), díky pásce mám krásně rovné a bezbarvé okraje a namočený papír se téměř nezkrabatí.


Vedle prkénka si vždy dám mou malířskou paletu :-) ... zalaminovaný klasický bílý papír z tiskárny. Tenhle trik jsem odkoukala od Kristine Werner, která je naprosto vynikající v práci s akvarelovými barvami. Na "paletu" jsem si nanesla všechny barvy, které jsem chtěla použít na pozadí projektu - Forest Moss, Moved Lawn, Cracked Pistachio a Twisted Citron.


Akvarelový papír si vždy důkladně namočím vodou ... stačí kelímek s vodou a velký plochý štětec, ale já si práci ráda ulehčuji, a proto jsem čtvrtce dopřála důkladnou sprchu pomocí Distress Sprayer.


Vzala jsem si plochý štětec a začala nanášet Distress inkousty. Já upřednostňuji postup od shora dolů a od nejsvětlejší po nejtmavší barvu. Mám tak pocit, že se do sebe barvy lépe zapíjí ...


Vše usuším horkovzdušnou pistolí a mám první vrstvu hotovou ...


Nyní dělám druhou vrstvu. Nikdy v této fázi na projekt nedávám vodu a Distress inkousty nanáším takříkajíc na sucho plochým štětcem.


Po usušení druhé vrstvy inkoustů si vezmu do ruky opět Distress Sprayer a postříkám projekt kapkami vody. Voda začne s inkousty okamžitě reagovat. 


V místech, kde je kapka se inkoust téměř "vyzmizíkuje". Vodu nechám působit cca 30 sekund a následně pomocí hadříku nebo papírové utěrky vysuším.



Pro ještě efektnější pozadí jsem si na štětec nanesla prostřední odstín zelené a postříkala jím papír. Nakonec jsem ještě projekt zastříkla stříbrným sprejem (Perfect Pearls ve stříbrném odstínu smíchané s vodou v mini rozprašovači). Po uschnutí jsem odstranila maskovací pásku a pozadí s rovnými okraji bylo hotovo.




Odstranila jsem maskovací fluid (já na to používám gumu - mnohem raději než prsty, protože prsty jsem si již několikrát zamazala inkoustem a následně tím zmastila celý projekt).


Poté jsem si vzala akvarelové fixy ZIG a motiv vybarvila (robopsům jsem ještě dotiskla nad hlavy srdíčka). Detaily jsem zvýraznila pomocí Glossy Accent.


Projekty jsou téměř hotové - stačí doplnit nápisy ...



a nalepit na přáníčkový základ :-)



Snad pro vás byla má práce s Distress inkousty srozumitelná a splnila jsem to, co jsem slíbila. Budu ráda, když se nám svými projekty s Distress inkousty pochlubíte na naší pinterestové nástěnce.

Krásný den!

7 komentářů:

  1. Bezkonkurenčí Valentýnky, Terko! Jsi kouzelnice, ale to říkám (píšu) pokaždé ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Neustále mě nepřestáváš překvapovat, ty jsi prostě přáníčkový expert.Moc pěkné.Lucie M.

    OdpovědětVymazat
  3. Terezko, Ty jsi nepřekonatelná!!! Žádný slaďárny, super valentýnky.

    OdpovědětVymazat
  4. Super Valentýnky, nic neotřelého, a Tvé práce jsou prostě boooží ....

    OdpovědětVymazat