pátek 13. února 2015

Project Life... 12 tipů, jak vyzrát na journaling

Journaling (psaní textů) - to je část Project Life, která mi často dává nejvíc zabrat. Před ní figuruje snad UŽ jen úklid po tvoření. Pokud mám pod rukama týden nabitý událostmi, není to zas až tak velký problém. I když, mít na každé stránce klasické "kdo - kdy - kde - co" začíná být taky trochu nuda a já mám občas pocit, že se každý týden opakuji. A potom jsou taky chvíle, kdy má člověk vyvolané krásné momentky, připravené fajnové kartičky a ne a ne vymyslet text. A tak jsem si sedla k internetu, zhlédla asi milion PL stránek, a výsledkem je tucet nápadů, jak se s journalingem poprat.

1. Citáty
Citáty mám moc ráda. Bohužel je do svého PL nepoužívám příliš často, a to chci změnit. Skvěle vypadají právě k výše zmiňovaným momentkám, podpoří atmosféru okamžiku a fotky pak nepotřebují žádné další popisky. Můžete je natisknout na zvláštní kartičku nebo je v některém z editorů napsat přímo na fotografii. A pokud vás políbí múza, můžete je doplnit i o pár vlastních řádek.


2. Slovník nebo písnička
Definice z výkladových slovníků vypadají na stránkách velmi dobře - hlavně slova jako láska, naděje,  manželství, rodičovství, no, prostě cokoliv, co vás napadne k dané fotografii. Totéž platí pro slova písniček, ke kterým můžete přidat i notovou linku.


3. Timeline
Prožili jste náročný nebo něčím zajímavý den. Nebo byl úplně obyčejný? Nevadí. Popište ho na kartičce po hodinách. Stejně tak můžete shrnout zásadní události roku, tak jak se děly měsíc po měsíci.


4. Čísla a seznamy
"10 mých nejoblíbenějších filmů", "5 věcí, které na Tobě miluji", "3 místa, která chci navštívit“… A tak dál a tak podobně. Seznam jde vytvořit takřka z čehokoliv. Můžete třeba vypsat, co jste snídali nebo večeřeli každý den v týdnu, zahrát si na foodstylistu a doplnit to o nějakou pěknou fotografii.


5. Statistiky
Dobře vypadají taky statistky. Třeba z výletů (kolik jste ujeli kilometrů, kolik dní jste strávili na cestě, kolik peněz jste utratili…) nebo z party (kolik se vás sešlo, kolik se toho snědlo a vypilo, kolik hodin se spalo…).


6. Wishlist
Vytvořte si seznam toho, co si přejete - nemusí být zrovna Vánoce ani narozeniny, prostě jen zavřete oči a sněte. Anebo si zapište sny a přání vašeho děťátka. Anebo vašeho partnera. Nebo prostě kohokoliv :-)


7. Vtípky, básničky
Zábavné hlášky partnera nebo vašich dětí jsou nesmrtelné, tak je zaznamenejte. Stejně tak se můžete zkusit na chvíli stát básníkem. A pokud vám to nepůjde, přizvěte si třeba nějakého z členů vaší rodiny, ať vám s rýmy pomůže, určitě si užijete spoustu zábavy.


8. Co mě zrovna baví
Co čtete, co jíte, co se vám honí hlavou, jaké máte plány do budoucna. Vy nebo někdo jiný, na tom nezáleží. To všechno může být na kartičkách a krásně to dokumentuje náladu a dění všedních dnů. V některých kolekcích jsou dokonce předpřipravené kartičky (takové ty typu "Currently" nebo "What I Love Right Now"), které vám urychlí práci a hlavně připomenou, jak se dá stránka oživit. Tak se je nebojte použít.


9. Před a po
Porovnávejte! Staré a nové auto, byt před rekonstrukcí a po ní, pes před průchodem bažinou a po něm :-D Určitě vás napadne spoustu dalších věcí. A co se journalingu týká, ideálně použijte dva sloupečky, vypadá to dobře.


10. Dětské písmo
Nechte napsat text vaše dítě nebo třeba přiložte jeho práci ze školy. Jiný rukopis na stránce určitě vynikne. Navíc můžete pozorovat, jak v čase písmo i vyjadřování vašeho potomka mění. A taky jak se mění jeho pravopisné chyby... :-)


11. Noviny, časopisy
Pokud do svého Project Life začleňujete i události, můžete je vystřihnout z novin, časopisů nebo je stáhnout z internetu a vytisknout. Ať už je to světová událost, nebo místní, novinové články vždycky udělají parádu.



12. SMS a sociální sítě
Pěkný obrázek na Instagramu, zajímavá diskuze na Facebooku, vtipná konverzace s kamarádkou přes SMS? Udělejte si printscreen a vytiskněte si ho tak, aby bylo poznat, o jakou sociální síť jde. Na stránce to vypadá velmi efektně a vy nemusíte nic psát :-)


Zdroj fotografií: Google, Pinterest

U dvanácti bodů jsem já skončila, ale vy máte určitě spoustu dalších nápadů, tak šup šup s nimi do komentářů!

7 komentářů:

  1. Dianko díky za nápady - některé ráda a často používám, jiné určitě vyzkouším ! :-) Já spíš ale mívám opačný problém, jsem hrozný spisovatel a mám pocit, že musím zaznamenat úplně všechno ! Takže mám pořád málo místa a to jak na fotky tak na text :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to abych příště napsala článek: "Jak smrsknout journaling a fotky alespoň na jednu dvoustranu..." Pomalu se do téhle fáze totiž taky dostávám :-)

      Vymazat
  2. Moc krásně napsané a moc mě těší originalita...kdo by řekl, že se dá takto pojmout Journaling :-). Jen teda já mám problém s místem, píšu až až a vytvořit stránku navíc je tak tak abych dala celý rok do 1 alba :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuju! Já bych zůstala optimistická - horší bude, až se nevejdeme ani do dvou ;-)

      Vymazat
  3. Dianko, skvělý článek... Se spoustou inspirace.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, Di, za super nápady pěkně pohromadě! :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Není vůbec zač! Já obvykle jen zírám na vaše články... :-)

    OdpovědětVymazat