pátek 5. února 2016

PROJECT LIFE S DIANOU... Můj PL a Mixed media

Hned v úvodu tohoto článku musím přiznat, že ač nedělám Project Life zas až tak dlouho a mám tedy stále co objevovat, když jsem psala letošní předsevzetí, měla jsem takový neodbytný pocit, jestli je vlastně ještě co vymýšlet a čím vás inspirovat. Pak jsem ale na internetu objevila něco, co mě přimělo k sepsání tohoto příspěvku i k ozkoušení něčeho úplně nového. Protože Mixed media v PL, to je vážně něco, co jsem ještě v albu neměla.


Abych Vám nezatajila svou inspiraci, tady jsou dva obrázky, které mě motivovaly asi nejvíc. Nejsou to možná MM v takovém pravém slova smyslu, ale ono do těch plastových kapsiček by bylo toho umění skoro škoda. Na druhou stranu je to prostě docela netradiční zpracování a mně osobně se to moc líbí.

Zdroj: Pinterest
Zdroj: Kirsten Hyde, http://myhydeaway.blogspot.no/
Přes Mixed Media je u nás v Pretty Papers odborníkem Jíťa. Aby taky ne - kromě nádherných layoutů je taky autorkou miniseriálu o MM. Díky tomu nemusím zabíhat do podrobností, protože zde je vše krásně popsáno. Navíc, já jsem v tomhle odvětví scrapu naprostý začátečník. Zatím jsou pro mě MM vlastně cokoliv, kde se použije gesso, razítka, šablony, špachtle a takové ty další "nóbl" věci.

Takže jsem si vlastně dovolila celkem dost, když jsem si tuhle techniku použila na první lednovou stránku v PL. Pojďme se na ní společně podívat a říct si popravdě, jak to dopadlo.


Při tvorbě téhle stránky neumřela ani jedna PL kartička. Je to vskutku úsporný styl, protože jsem spotřebovala všeho všudy jednu třicítkovou čtvrtku. Abych se cítila víc "mixed", vybrala jsem si shabby chic vzor v mentolové, která frčí.


Důležité bylo gesso a taky fakt, že je nutné aspoň jednou přestříhnout visačku nebo jinou ozdobu napůl. U mě došlo na půlení papírové krajky. Aby bílá zase nebyla tak bílá, šla jsem ještě o jeden MM level výše a sáhla po spreji Color Shine od Heidy Swapp. Odstín PATINA jako by byl vymyšlený pro kombinaci s tímhle papírem. Pak už jen malinko orazítkovat (taky milujete vintage razítka?) a seskládat nápis z thickersek.



Mnohem větší challenge bylo zmixmédiovat fotky. Ale rozhodla jsem se, že minimálně každému chipboardu připravím "pelíšek z gessa". A tak, i když jsou chipboardy od MAMBI úžasné a výrazné dost, na bílém podkladu ještě více vyniknou. 


Nátěr dostala i fotka kachny a konečně přišla na řadu i moje razítka "fleků". Když to viděl táta, tak se smál a říkal, že mi tam příště klidně obtiskne hrnek... Je vidět, že ho budu muset ještě dlouho scrapově vzdělávat :-)


U téhle fotky bylo rozhodování "natřít - nenatřít" asi největší. Člověk se ta nějak podvědomě brání patlat si gesso po obličeji :-) Navíc jsem měla jsem jen jeden pokus, neb článek vznikal den před uzávěrkou. Nakonec jsem to riskla. Gesso jsem opět zkombinovala se sprejem, aby mělo trochu mentolový nádech. A použila parádní vintage razítka - například poštovní razítko je prostě nutnost a vždy udělá parádu.



Taky to určitě znáte - čím ležérnější tahy se snažíte dělat, tím to vypadá hůř? Ono je totiž zatraceně těžké dělat něco schválně ledabyle. Dá to ve většině případů mnohem víc práce. Ale tady se mi to snad pod tlakem termínu opravdu podařilo odfláknout :-)



Výhoda gessa je, že když zaschne (a schne rychle), pěkně se na něj píše a je to dobře vidět... Tedy za předpokladu, že si místo pro journaling nepotiskáte tak jako já. Takže příště nasazuji razítkovou dietu.


S pomocí gessa se dá taky vytvořit krásné místečko na datumovku. Jen pozor, ať si ho nenasete v příliš tlusté vrstvě. Lepší je si štětec prvně trochu otřít na zkušební papír, aby byly pěkně vidět tahy vláken.



A co z toho všeho plyne? 
  • Že Mixed Media určitě patří i do Project Life
  • Že je pořád co zkoušet a objevovat, i když občas máte pocit, že už nevymyslíte ani papír.
  • A že i když jsem na začátku roku tvrdila, že album bude víc "clean & simple", možná, že tohle bude předsevzetí, které poruším nejdřív. Protože mě MM - PL baví moc!
Zkuste to taky a pochlubte se nám třeba ve skupině Project Life - Česká republika.

Těším se na každou stránku zapatlanou gessem :-)

14 komentářů:

  1. Di, to je boží!!!! a ještě ten tón fotek k tomu! vypadá to opravdu báječně, díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  2. Dianko, to je parádní stránka a skvěle se Ti mixed media povedlo zakomponovat do PL. Tleskám :-) (A palec nahoru!)

    OdpovědětVymazat
  3. Super nápad, tohle musím určitě vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je super, chci to taky zkusit a presne od te chvile, kdy jsem na pinerestu objevila uplne tu samou fotku jakou si tu zverejnila...

    OdpovědětVymazat
  5. Luxusní! Máš to vážně krásné! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasné! Vypadá to opravdu skvěle!

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasné, Di!! Vypadá to naprosto skvěle!!

    OdpovědětVymazat
  8. Dianko, perfektní, vypadá to úžasně! A ani se, myslím, nemusím rozepisovat, jakou radost mi Tvůj článek udělal!! :o)
    To já už teď teda přemýšlím, jak zase kousek PL přenést do MM. Obzvlášť když vidím nové překrásné kolekce SS, které Didi zrovna vložila do e-shopu.

    OdpovědětVymazat
  9. Tyjo, holky, díky! Vypadá to, že se Vám to líbilo, a to mě samozřejmě těší! Jsem si teda nasadila pro letošek laťku dost vysoko hned prvním příspěvkem... :D :D

    OdpovědětVymazat