středa 12. června 2019

INSPIRACE... PRÁZDNINOVÉ DENÍKY

Školní rok dává pomalu sbohem a my ladíme na prázdniny.  Na tu pauzu od domácích úkolů a chystání svačin se těším i když vím, že bůhvíjaký odpočinek to nebude. A taky přesně vím, jak se na konci srpna budu těšit na pravidelný režim.

Na prázdniny se ale hlavně těší děti a já jsem měla krásnou příležitost jejich těšení podpořit malým papírovým tvořením. A to hned dvakrát. Tvorbu prázdninového deníku jsme si nejdřív vyzkoušeli na skautovi, kam Šárka chodí druhý rok a kde je skvělá parta stejně starých dětí. Podruhé, už zkušená, jsem v podstatě stejnou dílničku vedla v místním komunitním centru. Tady přišly děti různého věku a vyráběly i maminky. A bylo to krásné odpoledne, nikomu se nechtělo domů:).

Prázdninové deníky není nic "světoborného, nijak zvlášť kreativního ani originálního" :)) Ale právě docela fajn způsob jak zpracovat nepopsané zbytky školních sešitů a bloků. A v případě, že v okolí likviduje kancelář pár spřátelených architektů  tak i zbytky jejich pauzáků, milimetrových papírů (ano opravdu to ještě existuje a někdo to používá!) a reklamních bloků. Pohlazení tedy i pro ekologickou duši, veškerá náplň našich deníků je recyklát

pestrá skladba různých papíru v dětech probouzela fantazii, na co, že to vlastně budou potřebovat. Pauzák je jasně že na obkreslování, linkovaný papír na psaní, čistý na kreslení a čtverečkovaný na piškvorky a lodě. A ten milimetrový? To zatím nikdo netušil, ale všichni ho tam chtěli mít.


Dnešní článek není až tolik o tom, jak takový deník vyrobit. Spíš je to malá reportáž.  O nadšení z barevných papírů, zjištění že i některé 7 leté holky prostě umí vzít do ruky jehlu a třeba o tom jak se skvěle plánuje dovolená při výrobě takového deníčku.

Trochu to otočím a první fotky jsou z komunitního centra. Tam jsme na desky deníčků používali krásně barevné papíry z bloku kolekce Travel Notes od Simple Stories. Ani fakt, že stránky jsou většinou orientované na výšku nám nevadil a prostě jsme formát 6x8 palců jen přehli v polovině a papíry nařezali podle toho.


Razítka na titulní stránku byla k dispozici dvě. Lehce punkový font ve slově Prázdniny se líbil hlavně klukům, děvčátka víc oslovilo krasopisné Deník. Ale rozhodně to nebylo pravidlem.:).


Výroba desek byla zpestřená o usazení průchodky ve zvolené barvě pomocí Big Bitu. Všem se to povedlo, všem se to líbilo a ani největší nenechavci tomu skvělému stroji neublížili. Mám ráda, když jsou věci kvalitní a fungujou!:) Mimochodem já jsem usazování průchodek totálně propadla a ještě než Big Bite zase vrátím, tak s ním proděravím půlku domácnosti:)


Kulatá gumička provlečená průchodkou a uvázaná na uzlík deník jednoduše zavře. Nevysypou se z něj tedy ani vstupenky a mapky nebo jiné důležité poklady.  Gumičky jsem pořídila v různých barvách, samozřejmě ladících s papíry. Možností jak zavírání pojmout je samozřejmě spousta: průchodka může být jak na zadní, tak i na přední straně, gumičku lze vést po delší straně deníku i po kratší.


Obzlášť mě těší i to, že s námi tvořily i náctileté dámy. Prý je dnes obtížné tuhle věkovou skupinu zaujmout:).


Jejich střízlivé, minimalistické kombinace svědčí o dobrém vkusu. Na fotce ještě před finálním oříznutím papírové náplně.  Na gumičku jsem ještě navlékali drobné ozdoby, v tomto případě vyrobené z průhledných samolepek Travel Notes nalepených na acetátové folii a obstřižených.


Šili jsme na dvou místech a vždy na 3 dírky. Prostřední dovnitř, zadem do té vpravo, předem přes prostřední do levé a zadem prostřední zase zpátky. Jasné, ne?:)) Cancourky svázat na uzlík a vazba je pevná natolik, aby vydržela i táborové zacházení


Dalších pár fotek je ze skautského tvoření, kde pomáhali dětem i tatínkové a nejvíce je bavilo šití:))


Skauti měli k dispozici tlumenější barvy a lesní motivy papírů First Edition z kolekce Wild at Heart.
V oddíle je přeci jen více kluků. Formát 8x8 jsme opět jen přepůlili a vznikl krásný TN sešitek:)


Moje varování před Archival inkoustem, že nejde umít a vyprat se zcela minul účinkem a  otisky prstů mají v deníčcích všichni. Někteří i na titulní stránce:).


Chvilka pro aranžovanou fotografii: ..."dělejte, že je v deníku něco hrozně zajímavého".... Fotky půjdou do kroniky, samozřejmě:).


Přeji vám krásné prázdniny, ať už budete cestovat a poznávat nebo se naopak konečně zastavíte a budete odpočívat:)

A těším se na příště!


7 komentářů:

  1. Téda, Aničko, super, při čtení jsem měla velkou chuť se tvého workshopu taky zúčastnit 😁 Děti musely být nadšené a mají to tedy úplně parádní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Baruš, tak víš co, děti...nadšené byly....ale za půl hodiny se šli radši honit na chodbu:)) Ale měly skvělé nápady a to mě baví.

      Vymazat
  2. Ty jsi dokonala!!! To je tak paradni napad, udelat prazdninpvy denik! A tedy obdivuji, ja jak mam jako ucitelka trpelivost, tak tady bych to asi nedala :) takze wow!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Díky Jani, Ty jsi zase vtipná. Prázdninový deník není žádný super originální nápad, ale všem to hrozně sedlo. Nic náročného, trochu eko a užitečné. Výrobek, se kterým se dá ještě dál něco dělat. A je to skladné, na rozdíl od většiny výrobků co se nám doma hromadí:))

      Vymazat
    2. Anicko, to neni vtipnost, to je zakrnelost nejvyssiho typu po sedmi a pul letech doma :)

      Vymazat
  3. Aničko, nádherné! S prcky jsme zatím vyrobili jen obaly, ještě chci dodělat seštiky dovnitř, a nekecám, přemýšlela jsem, že bych něco podobného udělala v našem rodinném centru ... ale letos už jsem to nestihla. To společné tvoření a nadšení všech scrapem nepolíbených je tak úžasné ... úplně to z tvých fotek cítím a jsem ráda, že jsi si to také užila. :) A teď už jen deník radostně plňte zážitky!

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, já tenhle nápad nosila v hlavě přesně od minulých prázdnin:). Doba od nápadu po realizaci jeden rok je teda optimální. Dáš to na ty příští prázdniny:) A rozhodně to pak chci vidět! Nadšení bylo hlavně u starších..."jééé, a odkud to máš?" bylo nejčastěji slyšet od žen při pohledu na papíry a samolepky. A mužským se strááášně líbil Big Bite a nůžky od Tima a razítka na akrylátovém bločku...:))

    OdpovědětVymazat