Už název sám úspěšně aktivuje moje chuťové buňky a moje neskrývaná
závislost na této dobrotě se (doufám :D) zobrazí i v úspěšnosti práce na
dané téma.
Ano, ano, album. Zase :-) Prostě mě to baví. Ale aby
to nebylo tak jednotvárné, bude to tentokrát trochu jiné album. Jeho
zvláštnost tkví ve skutečnosti, že si je může prohlížet několik lidí
současně a mohou být zároveň relativně daleko od sebe, např. kolem stolu
při nějaké rodinné sešlosti. Tohle album má totiž úplně volné stránky.
Jsou po jedné zasunuty do "harmonikového" hřbetu. Ale dost už povídání, mrkněte na fotky, je to na nich docela dobře vidět.
K čokoládovému tématu se hodí odpovídající barvy – sáhla jsem tedy po papírech v hnědých odstínech. Některé jsou z kolekce DCWV Collage Musings, jiné z mé oblíbené puntíkaté Antique Dots od My Mind´s Eye. Škálu hnědých jsem doplnila jedinou kontrastní barvou – tyrkysovou (čtvrtka z kolekce od Papermanie).
Nejprve jsem se rozhodla, jak velké jednotlivé listy chci dělat
– s ohledem na nejběžnější rozměr fotografií 10 x 15 cm jsem zvolila
list o výšce 12 cm a šířce 21 cm (to kvůli části, která bude zasunuta do
hřbetu.). Všechny listy jsou vyrobeny z dvojitého kartonu
slepeného dohromady oboustrannou lepicí páskou, kraje jsou zaobleny
Corner Chomperem a okraje patinovány distress inkoustem (odstín Walnut
Stain) pomocí aplikátoru Ink Blending Tool (podobně vám ale poslouží
kousek kosmetické houbičky – jde vlastně o to, aby na hrany papíru byla
nanesena jemná vrstva inkoustu a zakryla bílou barvu papíroviny na řezu,
ta by působila rušivě).
Každou ze stránek jsem ještě opatřila kouskem papíru pro snazší uchopení
a manipulaci – z béžové čtvrtky jsem raznicí Round Tab Punch vytvořila
výsek, ohnula napůl a přilepila k okraji stránky. Nemáte-li tuto raznici
k dispozici, nezoufejte: použít můžete kruhovou, oválnou nebo prostě
ohněte obdélníček papíru napůl. Své "držátko" jsem ještě dozdobila
kovovou průchodkou a do ní uvázala kousek tyrkysové efektní příze
(možnými alternativami jsou stužka, provázek, hedvábná šňůrka…).
Jakmile jsem měla hotové čtyři strany, pustila jsem se do "vazby" – z hnědého kartonu vznikla harmonika o šířce 15 cm, jednotlivé sklady mají výšku 3 cm
a na uchycení každé strany potřebujete vytvořit „Véčko“ … je to příliš
matematiky? ;) Nevadí, převedu to do jednodušších čísel: klasickou čtvrtku 30,5 x 30,5 cm rozřízněte na polovinu a slepte kratší strany k sobě, celý obdélník pak poskládejte po 3 cm
(počítejte s tím, že oba okraje nemusí mít tento přesně stanovený
rozměr, ale mohou být širší – těmito kousky totiž „harmoniku“ připevníte
na začátek a konec alba).
Následně budeme spojovat vždy dva sklady k sobě tak, aby vznikla kapsa, do níž později zasuneme list alba. Abych měla jistotu, že spoj bude pevný, rozhodla jsem se použít brads (hřebíčky). Místa, kde byly vidět nepěkné "nožičky" hřebíčků jsem přelepila páskem tyrkysové čtvrtky.
Jakmile byla harmonika pevně pospojována dohromady, pustila jsem se do desek. Desky se vždy snažím dělat o kousíček větší než samotné listy,
aby v nich bylo album pěkně schované. Tentokrát ale musíme počítat také
s rozměry našeho harmonikového hřbetu. Uřízla jsem si na řezačce přední
a zadní část desek, ty jsou identické.
Ještě nám chybí hřbet: výšku
musí mít tato část stejnou, jako ostatní, šířku zjistíte snadno změřením
vámi vyrobené "harmoniky". Pro úplnost tedy dodávám, že moje desky mají
na výšku 15,5 cm, šířka je 22 cm a hřbet je široký 2,5 cm. Jakmile máme
kartonový základ, potáhneme ho zvoleným papírem (nezapomeňte mezi
jednotlivými částmi vynechat cca 3 mm vůli, abyste mohli album zavřít). K
lepení jsem použila Diamond Glaze (další variantu je Glossy Accents nebo
jiné "nekyselé" lepidlo).
Protože celkový rozměr rozhodně přesáhl šířku
běžného SC papíru, musela jsem nastavovat – místo, kde navazoval jeden
papír na druhý, jsem překryla krásnou hnědou puntíkovanou stužkou ;). Po
zaschnutí vnějších stran potáhněte papírem i vnitřní a vlepte
„harmoniku“ (já jsem po krátké úvaze připevnila k deskám jen přední část
a za poslední "kapsou" na konec přidala jednu "falešnou stránku" ve formě skládané kapsy
(viz foto – je velká stejně jako desky a slouží k úschově drobností).
Důvod? Obávala jsem se, že přesně neodhadnu sílu nazdobených stránek a
album by se pak s velkou pravděpodobností trhalo. Takhle je tam vždycky
rezerva :-)
A blížíme se do finále! Ze zbytků papírů jsem vytvořila tags
– cedulky na popisky k fotografiím. Tvarově jsou identické se
stránkami, jen rozměrově vycházejí z toho, co jsem měla k dispozici. Na
jedné straně je vzorovaný papír, na druhé jednobarevná světlá čtvrtka s
předtištěnými linkami. Stejně tak můžete vyrobit různé vychytávky jako
kapsy, skládané stránky… možností je spousta.
Nakonec jsem se rozhodla nechat celé album jednoduché a trochu nazdobit jen titulní stranu. Použila jsem papírové květy v tyrkysových barvách (Prima Marketing), hřebíčky, nalepovací perličky a kamínky, kartonový výsek, knoflíky a stužky… ale to už je na každém, jaké ozdoby zvolí.
A nakonec moje "úchylka" - obvykle mám dojem, že hřbet alba "něco"
potřebuje k dokonalosti! To něco mi tentokrát dalo trochu zabrat
(navázat pár stužek na knihařský kroužek je snazší), ale vyřešila jsem
to: do hřbetu jsem usadila průchodku, kterou jsem protáhla kousek
tyrkysové stužky svázané na uzel (uzel je schovaný ve hřbetu). Na ni
jsem navlékla na řetízku upevněných pár bižuterních přívěsků a jeden
kousek kůže (recyklovaný přívěsek od čehosi :D).
Uf, hotovo! Tady ho máte, krasavce čokoládového :D
Na závěr ještě osvědčený čokoládový recept - BROWNIES:
Cokoliv voní čokoládou, získá si rázem
mé srdce. Brownies jsou v podstatě synonymem čokolády a kdo je jednou
ochutná, je ztracen! ;) Tyhle ne příliš vzhledné, ale čokoládou
„nadupané“ kousky jsou doslova neodolatelné! Základem je rozhodně
kvalitní čokoláda – tady nemá smysl spokojit se s jakoukoliv levnější
variantou. Pojďme tedy k výčtu surovin:
* 350 g čokolády, nejlépe s vysokým obsahem kakaa, nalámané na kostičky
* 250 g másla nakrájeného na kousky
* 3 vejce
* 250 g krupicového cukru (ideálně hnědého)
* 85 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 350 g čokolády, nejlépe s vysokým obsahem kakaa, nalámané na kostičky
* 250 g másla nakrájeného na kousky
* 3 vejce
* 250 g krupicového cukru (ideálně hnědého)
* 85 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
Troubu předehřejte na 160 °C (elektrickou)
nebo 140 °C (horkovzdušnou). Hranatý pekáček vymastěte a teprve pak
vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte s máslem, nechte
vychladnout. Vejce šlehejte tak dlouho, až zesvětlají, pak zašlehejte
cukr. Opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády. Přimíchejte mouku s
práškem do pečiva. Vlijte do formy a pečte 30-35 minut tak dlouho, až je
povrch pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý. (Na tomto místě není
radno řídit se „špejlovým testem“ – brownies musí zůstat uprostřed
vlahé.) Upečené brownies nechte nejprve vychladnout alespoň hodinu, pak
je rozkrájejte na čtverečky a užívejte si. Dobrou chuť! ;)
Foto a text: Tapeva
Thanks for the tutorial
OdpovědětVymazat