středa 23. října 2013

Jak uvázat mašličku

Foto a text: Ilona Č.

Když jsem začínala s přáníčky, tak jsem ráda používala na jejich dozdobení mašličky. Je mnoho způsobů jak mašličku uvázat. Já mám nejraději takovou tu klasiku, bez použití vidličky :-) 

Od začátku jsem používala jednolící atlasové stuhy v šířce 6 mm. Tvar mašličky se mi docela dařil, jen jsem pokaždé, když jsem mašličku uvázala, měla jeden konec lesklý – líc, ale druhý byl vždycky z rubové strany, prostě ta druhá se neleskla. Dlouho jsem hledala jak uvázat mašličku tak, aby oba konce byly lesklé, lícové a našla jsem.

Vezmeme proužek stužky a uděláme na něm dvě smyčky.


Smyčky přeložíme přes sebe.


Smyčky zavážeme jako když vážeme kličku na tkaničce u bot.


Mašličku utáhneme a upravíme tak, aby se nám tvar líbil. Na fotce je dobře vidět, že mašlička má oba dva konce lícové, lesklé.


Mašličku můžeme použít třeba na přáníčku, které má neobvyklý tvar. Jeho příprava je jednoduchá. Uřízneme si pruh papíru o rozměrech 28 x 10,8 cm a narýhujeme si ho. První rýha bude 10,8 cm od okraje, druhá rýha bude od okraje vzdálená 21,5 cm.


Pak si vyřízneme kulatý otvor o průměru 6,5 cm v místě, kde máme druhý přehyb. Vyřezávací šablonu umístíme tak, aby rýha procházela jejím středem. Tím je zajištěno, že po složení se obě poloviny budou přesně překrývat. Dále si připravíme kulatou ozdobu. Její vnější část musí být menší, než vyříznutý otvor v přáníčku. Já jsem zvolila vroubkované kolečko o průměru 6 cm.  Poslední kolečko, které tvoří střed ozdoby, má průměr 4,2 cm. Ozdobu si zkompletujeme.


Spodní část přání přehneme směrem nahoru a do otvoru si připravíme kulatou ozdobu. Tu pak přilepíme do místa otvoru tak, aby klopa přání šla přehnout přes ozdobu a ozdoba byla dobře vidět.


Aby se přání neotevíralo, na spodní část přilepíme na 3D pěnové čtverečky výřez srdíčka, které si dozdobíme připravenou mašličkou a klopu přání za srdíčko zastrčíme. Pěnové čtverečky lepíme do spodní poloviny srdíčka, aby nebránily při zavírání klopy.


Dovnitř hotového přání můžeme vlepit ještě bílou kartičku s textem…


A takto vypadá hotové přáníčko.


9 komentářů:

  1. Nádherné přáníčko a skvělý a jednoduchý tip na mašličku :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, moc krásné, elegantní přáníčko. S mašličkama se vždycky nějak popasuju, šmodrchám, šmodrchám, až tam prostě tu lesklou stranu dostanu ;-), ale tohle je prima jednoduchý typ, znamenám si a děkuji. A zdravím Ilonku :-) . Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haninko, taky tě moc zdravím :-) A děkuji. Jj, mašličky bývají oříšek. A tohle je jednoduché a efektní. Když jsem to viděla, musela jsem se s vámi podělit....

      Vymazat
  3. Moc pěkné přáníčko a super návod. Musím ho hned vyzkoušet, protože mašličky se mi moc nedaří. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za návod na moc pěknou mašličku!

    OdpovědětVymazat
  5. Já to zkouším a zkouším a pořád mám jednu stranu matnou. Tak jsou asi fotonávody, který i když jsou blbuvzdorný, u mě nepochodí. :-D IlonaK2

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď to vyšlo a nevím, čím to je. :-D Díky :-D
      A přáníčko je moc hezké.
      IlonaK2

      Vymazat
    2. Ili, to jsem ráda, že se povedlo - ten krok mezi druhou a třetí fotkou, je - když máš smyčky překřížené, tu vpravo provlékneš tou spodní smyčkou a utáhneš. Jako bys je chtěla prostě zavázat....:-)

      Vymazat
  6. super. milujem jednoduché a efektívne návody :-) a pohľadnica je tiež super ;)

    OdpovědětVymazat