pondělí 5. října 2015

MIXED MEDIA MINISERIÁL... JAK SI PORADIT S BÍLOU ČTVRTKOU

Na mixed media stránky s oblibou používám jemně podbarvené čtvrtky. Tentokrát jsem udělala výjimku a sáhla po obyčejné bílé čtvrtce, kterou máme v dostatečné zásobě úplně všechny...


Stačí 12" hladká čtvrtka vyšší gramáže a jedna čtvrtka A4. Papír vůbec nemusí být akvarelový, protože stejně obě celé čtvrtky pokryjeme tenkou vrstvou bílého gessa.

Po vysušení na 12" čtvrtku naneseme přes šablonu bílou strukturovací pastu a opět přesušíme. Na velkou stránku doporučuji používat 12" šablony, pastu si tak před vysušením nerozmažete. Já jsem tentokrát pastu rozetřela přes celý motiv šablony...


Venku je při psaní článku pěkně studených podzimních 12°C, proč se ale aspoň barvami na chvíli nevrátit do léta a trochu si zvednout náladu pár tóny růžové... Pro jednoduchost jsem pracovala se spreji, mými oblíbenými Lindy´s Stamp Gang Starburst (konkrétně odstíny: Alpine Ice Rose, Autumn Maple Crimson a Magnolia Magenta Gold).

Nejprve si nabarvíme čtvrtku A4, která nám bude sloužit jako podklad pod fotografii. Papír jemně navlhčíme vodou z rozprašovače a sem tam přidáme pár stříkanců spreji. Barvy do sebe necháme jemně vpít. Intenzitu barev můžeme popřípadě zkorigovat pomocí rozprašovače. Přesušíme a doladíme pár cákanci koncentrované barvy od každého vybraného tónu. Po přesušení nahodile a bez velkého přemýšlení sem tam potiskneme černým voděodolným inkoustem.


12" čtvrtku také jemně navlhčíme vodou a opět přestříkáme spreji. S barvami to ale příliš nepřehánějte, nechejte si po obvodu bílá místa pro kontrast! Po vysušení opět stránku pocákáme kapkami neředěné barvy a přidáme i cákance černé tuše. Důkladně vysušíme a s barvami máme protentokrát hotovo.


Papír A4 nastříháme nebo nařežeme na různě velké obdélníky a všechny okraje poctivě otřepíme ničičem okrajů.


Vybereme místo pro fotografii a kolem něj přes sebe do kříže nalepíme nebo přicvakneme připravené obdélníky. Podklad můžeme oživit  neutrální washi páskou, popř. pár obdélníků procvaknout barevně sladěnými nýtky a do nich protáhnout provázky.


Fotku pro zpevnění podlepíme kartonem a následně menším obdélníkem papírové lepenky, aby mírně vystupovala nad připravený podklad. LO jsem dozdobila papírovými květy, chipboardovým rámečkem, acetátovým nápisem, černou nití, samolepicím buttonkem, hřebíčky a enamelkami.


Přeji zábavné mixed media tvoření!

10 komentářů: