úterý 23. srpna 2016

DIY TUTORIAL... Kaleidoskop

Nebo-li hezky česky, krasohled :-) Pamatuji si na doby, kdy jsme ho měli ve školce. Byla to oblíbená hračka většiny dětí. Nádherné, barevné, měnící se obrazce v kukátku, rozvíjely naši fantazii. Letos v létě se mi po krasohledu zastesklo. A tak jsem si ho vyrobila. Návod krok za krokem je tady a vy můžete vyrábět se mnou. Věřte mi, že pohled do krasohledu je úžasný relax.


K výrobě budete potřebovat papírovou trubku (nejlépe od alobalu, nebo od mikrotenových sáčků. Zkrátka něco trošku tužšího než jsou vnitřky od papírových kuchyňských utěrek. Dále zrcadlový papír, plastovou průhlednou folii a barevné skleněné korálky do vnitřku krasohledu (a nebo můžete do vnitřní části použít alternativu, kterou vám představím v průběhu článku :-) ) Další potřebný materiál popíši u jednotlivých kroků.

K létu patří veselé barvičky a protože jsem s krásou krasohledu chtěla seznámit i moje kluky, tak jsem k jeho zdobení zvolila veselou sadu papírů od Echo Park - Happy Summer. Ze sady vyberte dva vzory a jednu ze stránek rozstřihněte v polovině.


Z průhledné plastové folie vyřízněte dvě kolečka. Jedno s malinko menším průměrem, než je vnitřní průměr vaší papírové trubky. Druhé s průměrem přesně kopírujícím trubku. A dále jedno kolečko z pauzovacího (transparentního) papíru, které bude mít o cca 0,5 cm větší průměr než je vnější průměr trubky. Fotografovala jsem na barevném podkladu, aby průhledná folie byla na obrázku dobře vidět.


Z lesklého, zrcadlového papíru ustřihněte část, která bude mít délku o 2 cm kratší než je délka trubky. Papír po celé délce narýhujte a složte do trojúhelníku. Lesklá strana papíru musí být uvnitř! Slepte izolepou, nebo washi páskou. Toto lepení je čistě účelové. Nebude nikde vidět.


Vložte zrcadlovou část do trubky. Začátek trubky a začátek zrcadlové části budou "lícovat". Na druhém konci vznikne prostor. Na toto místo vlože menší z plastových průhledných koleček. Několika kapičkami glossy accent, zajistěte kolečko.


Do vzniklého prostoru nasypte skleněné korálky.


Já jsem doma žádné skleněné korálky nenašla. Věřte mi, nebo ne. Skříně naplněné nasysleným materiálem a nemám korálek :-) A tak jsem si musela poradit jinak. A musím říci, že to zafungovalo. Vyrobila jsem si "barevná sklíčka" sama. Pomocí smršťovací folie. Folii nabarvěte různými barvičkami a vyřízněte tvary. Kolečka, čtvrerečky, hvězdičky, srdíčka. Jak je libo. Poté tvary pomocí horkovzdušné pistole "smrskněte" a vnitřek do krasohledu je hotov.


Aby korálky zůstaly na svém místě, zajistěte je větším plastovým kolečkem. To přilepte na konec trubky. Transparentní papír nastříhejte po obvodu a nalepte na konec trubky.


Druhý konec, tedy vlastně začátek krasohledu opatřete barevným kolečkem, do jehož středu vytvořte malý otvor. Kolečko vyřízněte o něco větší než je průměr trubky, nastřihejte po obvodu a přilepte.


Poté už jen celý krasohled polepte barevným papírem, který jste si připravili na začátku a dozdobte.


Můj vnitřek krasohledu vypadá opravdu krásně. Jenže ho neumím vyfotografovat tak, abych vám tu krásu předvedla dokonale.  Ale až si zkonstruujete svůj vlastní krasohled a budete se těšit tou krásou, tak mi tuhle malou kosmetickou vadu určitě odpustíte.




Krásný letní čas při tvoření a pochlubte se svým výsledkem na našem pinterestu :-)

5 komentářů:

  1. Ilonko, Tvůj krasohled je překrásný! Díky Tvému úžasnému článku jsem si vzpomněla, jak ráda jsem si s ním hrála jako malá holka. <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, děkuju. I já jsem se k němu moc ráda vrátila. A moji kluci ho milují :-)

      Vymazat
  2. Jéé, před pár dny jsme na to koukaly s dcerkama v hračkářství, ale byl to jakýsi aušus. Toto je naprosto úžasné.A jak si to vymyslela s těma srdíčkama ze smršťovací fólie tak to je super nápad. Já nemám teda ani korálky, ani smršťovací fólii, takže se budu kochat pouze takto virtuálně tvou nádherou.

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, před pár dny jsme na to koukaly s dcerkama v hračkářství, ale byl to jakýsi aušus. Toto je naprosto úžasné.A jak si to vymyslela s těma srdíčkama ze smršťovací fólie tak to je super nápad. Já nemám teda ani korálky, ani smršťovací fólii, takže se budu kochat pouze takto virtuálně tvou nádherou.

    OdpovědětVymazat
  4. Ilonko perfektní návod na úžasnou věc :-) Já na ně natrefila loni na Designmarketu a kupovala je jako "záložní dárky k Vánocům a velmi se osvědčily :-)

    OdpovědětVymazat