středa 11. dubna 2018

INSPIRACE... JABLÍČKOVÁ TISKÁTKA

Jsou některé výtvarné techniky, které se ve školách a školkách opakují každý rok v určitou roční dobu s železnou pravidelností. Skoro bych řekla až "chronicky". S příchodem zimy všichni přehýbají papír na kousíčky a po pár střizích nůžkami z nich jako kouzlem rozbalují krásné vločky. S příchodem podzimu pak paní učitelky krájí brambory a děti je poslušně máčí ve vodovkách a obtiskují na papír... Je mi to vlastně sympatické, ne že ne.

Takové podzimní tiskátkové odpoledne jsme si udělaly se Šárkou doma. Ne z bramor, ale z rozkrojených jablíček. Ano, můj záměr byl jasný, chtěla jsem podklad pro stránku do alba. Inspirace nalezena na Pinterestu, přiznávám. Šárka ale chtěla tiskat taky a tak se to trochu zvrtlo a tiskaly jsme společně asi tři hodiny. Vyzkoušely jsem si všechny možné barvy a velikosti jablíček. Původní záměr byla jablíčka oranžová nebo červená, ale když pak Šárka “omylem” natiskla zeleno-modrá, záměr jsem změnila. Červená byla trochu moc “krvavá” a oranžová se mi zase nehodila k fotkám. 

Šárka si svoje jablíčka ještě povystřihovala, nakreslila jim šťopky a bubáčky, přilepila na špagátky a tím vším ozdobila dveře. Doplnila nakresleným a vystřiženým ježkem a já byla tak unešená, že to tam máme doteď :)


Podkladová čtvrtka s pruhy je od We Are Memory Keepers - Shine, stejně jako ten červený kousek - Splendid. Text jsem tiskla na pauzák, nechtěla jsem úplně zakrýt všechny ty krásné obtisky, že?! Pauzák neboli vellum používám moc ráda a určitě nejsem sama. Je to takový odlehčující element a neznám případ, kdy by stránce uškodil :)

Trochu jsem cítila, že nadpis bych v tomto případě nejraději napsala rukou. Ale v krasopisné mánii zatím nejedu a bojím se, že bych se asi rozmáchla trochu moc. Akurátní byla tedy volba písmenkové abecedy na archu samolepek Hello Fall od Simple Stories. Háčky nemaje, použila jsem srdíčko....můj vynález! Dobrý, co?! :-D Tedy je možné, že už to někdo vynalezl, ale já si na to přišla sama :)


Celá stránka je tak trochu "ze zásob", jediné, co bych mohla považovat za novinku jsou epoxy ozdoby Perfect Autumn od Echo Park. Na této stránce jsem použila lístečky a modré autíčko. To bylo jasné, to jsem musela, jezdíme se Šárkou také modrým "Bleskem". V této podzimní kolekci jsou šíleně roztomilá zvířátka. S Didi jsme se jen nemohly shodnout, jestli roztomilejší ta od Echo Park nebo od Carta Bella :)


Mám vždycky skoro dětinskou radost, když se mi povede použít nějakou ozdobu z hóóódně starých zásob. Kolekce Sweater Weather od Simple Stories sice není zdaleka ta nejstarší co mám, ale už je dost hluboko na dně pomyslného šuplíku. Kovová svorka s domečkem a s jablíčkem si počkaly na svých 5 minut slávy až do dneška, o to víc si to ale užívají :) Spolu s nimi ještě chipboardové jablíčko a lístek. 


A z té úplně nejstarší kolekce co mám od Simple Stories - Harvest Lane jsem vyloupla ještě několik posledních samolepek - textů. Tahle kolekce je moje srdeční záležitost, byl to vlastně můj úplně první scrapbookový materiál, který jsem si u Didi kdy koupila. Baví mě, jak si to všechno sedlo dohromady.

Na archu už je opravdu jen pár zbytků a některé z nich jsem použila i na další stránce. Snažím se vždy dokončit dvě protilehlé stránky tak, aby k sobě ladily. Tady jsem v návalu "likvidace" starých zásob udělala dvě stránky z jednoho dne. V kontextu s několikaletým skluzem, který mám, se to může zdát jako naprosté plýtvání energií, ale nemohla jsem jinak. Bylo to zase silnější než já :)


Stránka je dost jednoduchá, žádné mixed media ani jiné vychytávky. Jen nůžky a lepidlo. Začala jsem tím, že jsem z jedné prehistorické podzimní čtvrtky vystříhala stromečky. Strkala jsem je po papíře sem a tam...na jeden nápad jich bylo moc, na další zase málo. Taková "sborka - rozborka". Nakonec jsem vyházela všechny do červena a nechala stromků jen pár. Tmavě žlutý papír a stejný odstín s květy je opět z kolekce Shine - Inspired. Krásně zemité odstíny. Ty miluju...

Z epoxidových ozdob co už ležely na stole se mi hodil žlutý strom a jemně žlutá kytička. A ty tyrkysové lístečky, co jsou na čtvrtce, jsou skoro stejné jako ta epoxy ozdoba na protější stránce...sledujete? :))


Nadpisem “sklizeň” ze samolepící abecedy Hello Fall jsem se snažila obě stránky vizuálně propojit. Místo háčku opět srdíčko. Bílé kvítky jsou ze stejného archu samolepek. A bílá písmenka na žlutém pozadí z dalšího prehistorického archu samolepek Vintage Bliss. Jsem se totálně překonala - tolik různých kolekcí na jedné stránce...


Květovaný papír mi trochu připomíná deku a když deka, tak rozhodně s třásněma. Šmikání třásniček je krásně uklidňující nenáročná činnost. A upřímně, klidně bych si někdy nadělala třásně do zásoby. Pod "deku" jsem nakonec ještě cvičně zastrčila dvě papírové větvičky. Zase perfektní barevná shoda. A už tam zůstaly...


Minulý měsíc byl na blogu Pretty Papers ve znamení třásniček. Nůžky se mi splašily už při šmikání plameňáka a stále mi nechtějí dát pokoj...

11 komentářů:

  1. Anicko, to jsou krasne stranky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani mockrát děkuju. Moc mě těší ze se Ti líbí a že to říkáš i "nahlas";))

      Vymazat
  2. Anička paraaadne stránky tie jabĺčko sú super nápad. Úplne sa tam hodia. Musím aj ja niekedy vyskúšať. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi,také moc děkuji a určitě vyzkoušej je to docela kreativní razítkování ....nikdy moc nevíš jak to dopadne:)

      Vymazat
  3. Aničko, miluji Tvé stránky a způsob, jakým o nich píšeš! Úplně ti rozumím - také bych byla spokojená, kdyby se mi povedlo uplatnit tolik starších materiálů - ta satisfakce je zřejmá! Natiskaná jablíčka jsou boží a stromečky, aaaach! No prostě pecka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty Jani, ja mám někdy větší radost z toho, že jsem něco "zlikvidovala" než z toho jak ta stránka vypadá :)). Hrozný, že? A díky za povzbuzeni!!!

      Vymazat
  4. Ahoj Aničko... toto neni možný jak jsou tyto stránky naaaadherne! Obě si určitě udělám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty, Deniso, mám šílený deficit společného tvoření ve Znojmě. ...nebudeš náhodou na Kuksu? Jestli jo, přivez ty stránky sebou ;)) A diiiiiiiiky!!

      Vymazat
    2. Aničko... Ja jsem docela pravidelný účastník kurzu každy vypsány termin... :-))) tvořím, tvořím, tvořím a tvořím... a potřebovala bych Znojmo doma.... paní Dagmar je úžasná! Navíc se strašně moc nasmejeme!!!!!!

      Vymazat
  5. Aničko, stránky jsou nápadité, mají jako vždy příběh. Jablíčková razítka jsou bomba!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Ani to je krása, moc se mi líbí ty razítka, ty mě vrací do dětství :-) a ta druhá stránka jjj úplně na mě dýchá podzim

    OdpovědětVymazat