středa 20. února 2019

INSPIRACE... SNAP ALBUM PRO SAMUELA

"Tohle by mě asi bavilo"... jen tak mezi řečí utrousila moje kamarádka Ajka. Na návštěvě u nás doma, v době, kdy mi prozradila tu krásnou novinu, že je těhotná a bude to kluk. Viděla jedno z alb, které dělám a touto větou si pojistila svůj maminkovský dárek. Nebo spíš miminkovský? Připravila jsem jí "základ" alba pro malého Samuela s tím, že někde už stačí jen doplnit fotky a jinde je spousta prostoru na vlastní invenci. Je to trochu návod "jak na to" a pozvánka do světa scrapbooku.


Malému Samuelovi jsou dnes skoro 3 měsíce. Dárek jsem předala nedávno společně s přáníčkem, které jsem nestihla poslat. A nebo se mi spíš líbilo, jak mu to ladí s albem a poslat ho pryč se mi nechtělo :) Na přání jsem použila kraftový základ a obláčky vyřízla na plotru. Minimalistický nápad z Pinterestu doplněný o clear drops, naembosované razítko Keta a povoskovanou šňůrku jsem si odškrtla z nástěnky jako vyzkoušený a zdařilý.


Formát SNAP alba 6x8 jsem vybrala jako lépe uchopitelný pro začátečníky, líbí se mi a sama bych si ho zvolila, kdybych nejela ty své A4 naležatoSnadné vkládání nových stránek a možnost vyblbnout se na různých vychytávkách - něco mezi albem velkým a minialbem. Album je plánované na celý první rok malého prcka. Po konzultacích s Didi jsem nakonec vybrala Snap od Simple Stories s vloženými stránkami, kartonovými rozdělovači a plastovými kapsami s různým dělením. To abych nebyla úplně ztracená, byla to přece jen má prvotina. Tyrkysová barva je oblíbená barva mé kamarádky, volby byla tedy jasná. S chutí bych se ale pustila i třeba do zelené :)

Desky alba jsou velmi jednoduché a umožňují vlastní dotvoření, čehož jsem samozřejmě využila. Jméno Samuel jsem vyřízla na plotru hned 2x a po slepení vznikl pevnější chipboard, který jsem omotala nití a flitry. Font je můj oblíbený Bromello. Flitry jsem v celém albu použila hodněkrát, navlečené, nalepené, v kapse i v chrastidle. Seaside Holiday mix od Buttons Galore se do baby alba hodil perfektně. Jen ty mušličky jsem myslím nepoužila :).


První dojem je vždy důležitý, na tom po otevření alba jsem si dala záležet:). Aby bylo Ajce jasné, že to je polotovar a většina "práce" bude na ní, vytvořila jsem na desky kapsu s motivační dávkou materiálu. Poskládala jsem ji z vlastních zásob, co se barevně a tématicky hodilo a dokoupila  kolekci Sweet Baby Boy od Echo Park. Ta ladila se Simple Stories nejlépe a z ní jsem tvořila další "střeva" v albu.


Nápad na velumovou kapsu s flitry jsem si vypůjčila od Bey Valint z jejího Memory alba a je to tak úžasná věc, že snad kvůli ní vyrobím alba další. Perfektní návod najdete na videu, které je v článku i s krásně optimistickou hudbou. Pouštěla jsem si to pro lepší pochopení několikrát a pak nechala běžet i během dalšího tvoření a tu písničku Perfect Day nemůžu dostat z hlavy:).


Bílé sponky mi zbyly po ozdobách z kolekce Dream Big Fancy Pants a přišly mi moc velké na stránku. Teď se naopak hodily. Jeden praporek z Washi pásky je také Fancy Pants, druhý je z oblíbeného štočku od Crate Paper. Nějaká ta kraječka, ta se k miminku hodí a balíček enamelek, které jsem sice nepoužila, ale musela jsem hoooodně držet.


Kovová placka Life is beautiful je předposlední z platíčka jarní kolekce od Fancy Pants a baví mě na jak rozdílné stránky jsem ty ostatní použila. Domeček je kaučuková ozdoba z kolekce Cute Girl od Crate Paper. Tyhle ozdoby jsou absolutně "ňuňací" a spíš než na stránky jsem je použila třeba jako přívěsky Šárce na školní aktovku. Kočičí hlavu i králíčka- samozřejmě :). Písmenkové korálky mi zbyly z dětské narozeninové oslavy, kdy si kamarádi navlékaly náramky přátelství se jménem. Střapec jsem vyrobila z bavlnky sama, ale přesně vím, že tenhle by se hodil ještě víc, kdybych ho měla po ruce. Pár mašliček v barvách z vlastních nekonečných zásob.


Nafotila jsem jen ty stránky, na kterých je něco zajímavého, neuvidíte tedy úplně vše, ale třeba nebudete úplně zahlcené. Plastové kapsy jsem rovnoměrně prostřídala s vloženými papírovými stránkami, jak to nakonec dopadne je jen na nové majitelce, díky jednoduchému systému si to může libovolně přendavat. Do kapes jsem vložila kartičky nařezané z papíru z kolekce Sweet Baby Boy a všimněte si toho koncertu puntíků :).


Vlaječkový banner jsem vytvořila na jedné z vložených papírových stránek a aby nebylo šití vidět z druhé strany, je to nejdříve sešité celé dohromady a pak nalepené. Praporky jsou ze štůčků Crate Paper (fakt se divím, že se tenhle typ ozdoby objevil jen v této kolekci a jen jednou - je to naprosto univerzální skvělá věc), jedna vlaječka pak ze zbytku puntíkatého papíru Echo park.


Puntíkatá dvoustránka následovala, zde byla kromě puntíků hlavním motivem housenka a může zde začít třeba Samuelův druhý měsíc života. Housenka je z archu samolepek, ale dovedu si ji představit sestavenou třeba právě z enamelek :).


Samuel se narodil v listopadu a své první vánoce asi moc nevnímal. Jak je strávil společně s rodiči asi zaznamenáno bude, tak jsem připravila jednu vloženou stránku ve tvaru stromečku. Může být nazdobena, popsána nebo použita jako šablona na vystřižení velké fotky... Je to jen bílá čtvrtka k dalšímu dotvoření. 100% vlastní výroba. Vpravo pod stromečkem pak vykukuje další jen zlehka nazdobená vložená stránka. Tentokrát dvěma washi páskami a samolepkou.


Před pár lety jsem se na kurzu v Liberci naučila během výroby Mini Alba tzv. vodopád.  Po dlouhé době jsem jeden takový jsem vytvořila na kartonovém rozdělovači, je to velmi jednoduchá "konstrukce" a nejvíce mi dalo zabrat rovnání a lepení.


Jelikož je Ajka scrapem nepolíbená, na vodopád jsem lepila bílé čtvrky do míst, kdy by mohla být fotografie nebo text. Aby vůbec pochopila, k čemu taková věc slouží :). A abych mohla alespoň něco trochu nazdobit. Ozdoby jsou snadno "odchlípnutelné" nebo odlepitelné, kdyby byla fotka stejně velká jako bílý papír. Však ona si poradí, jeto žena inteligentní:). 


Některé ozdoby jsou opravdu již scrapbookový veteráni, ale mám radost, že se mi barevně hodily a konečně se dočkaly použití. Třeba žlutá svorka je myslím Simple Stories Enchanted a kdybych dělala album pro holčičku, sáhla bych právě po této barevně zatím podle mě nepřekonatelné kolekci.


Handsome Samuel :). Několik výřezů z plotru jsem zmenšených použila na zdobení a několik jich dala do motivačního balíčku materiálu. Flitry tentokrát i v tmavě hnědé.


Kolekce Sweet Baby Boy se roztomilými zvířátky jen hemží. Želvičky a hvězdy jsou na dominantou poslední stránky vodopádu.


želvičkového papíru  jsem dvě zelené vystřihla a podlepila 3D čtverečky. Vyvýšená zvířátka jsem potom ještě přelakovala Anitiným 3D lakem a lepidlem v jednom.


Práce s velumem (pro mě to bude vždycky pauzák, ale zde mluvím jazykem kmene scrap žen) je mi vlastní a detaily, které se s ním dají kouzlit jsou nekonečné. Mám ho celou roli (role je při scrapování trochu nevýhoda) a odmotávám často. Do alba jsem si zkusila vyrobit další kapsu, tentokrát vkládací. Na měření a vymýšlení jsem tentokrát přiznávám neměla nervy, tak jsem si ji stáhla ze Silhouette Design Store a vyřízla na plotru. Byla jsem opatrná a raději přenastavila přítlak. Byl to pěkný fofr. Bzum bzum a vyloupla sem kapsu i s dírkama. Vivat technika. Lepení je samozřejmě vidět, tak jsem místa kde proběhlo přetáhla washi páskou. Visačka s nápisem je samolepka z archu, je na kapse přilepená. Tam kde přesahuje je lepkavá část přetažená opět velumem. Zafixovalo to pěkně provázek a mašličku.


3D lak se mi tak zalíbil, že jsem jím přečmrkala i méďu na visačce a zpevňující kolečko tamtéž.  Z druhé strany může být fotka Samuela v 9 měsících nebo cokoliv jiného...


A s visačkou šup do kapsičky, která je na visačky určená.  A klidně vyrobit další, místa je tam dost.


Poslední libůstku, kterou má smysl ukázat je obří chrastidlo. Chrastítko prostě v Mimi Albu být musí:). Motiv hvězdiček na jednom z papírů mě inspiroval, chrastítko je tedy hvězdičkové. Plotr byl zapnutý a zapojený tak jsem zase řezala. Do žlutého papíru a do světle tyrkysového, který je z druhé strany. Hvězdičky jsem si rozhodila libovolně. Oba papíry jsou pak přetažené velumem, zpětně si ale myslím, že tentokrát by se průhledná acetátová folie hodila víc, flitry by víc vynikly. 3D pěnovou páskou jsem obklíčila velkou hvězdu a nasypala osvědčený mix flitrů. Pak jsem se vyhýbala ještě menším hvězdičkám a kolem celé stránky dala souvislý pruh pásky. Z finálního slepení jsem měla trochu stres, ona ta 3D páska drží fest. Nakonec jsem se ale trefila překvapivě přesně a chrastidlo bylo na světě.


Hvězdičky prosvítají všechny, jedna je plná flitrů a sympaticky masivní chrastítko je připravené k dotvoření. Klidně na něm může být fotka a další ozdoby.


Všechny zbytky a odstřižky z kolekce Sweet Baby Boy jsem dala Ajce k albu jako další balíček. Přidala jsem i další balík plastových kapes, protože tuším, že se budou hodit. To už se do přední kapsy nevešlo. Ke kraftovým stránkám se budou hodit i  přírodní kartonové výseky od Wycinanky, tak jsem jich také pár přidala.


Jasně, mohla jsem koupit dupačky a dudlík :). Ušetřila bych spoustu času, ale asi by mě to tolik nebavilo. Ajka měla obrovskou radost. A překvapilo mě jakou radost měl její muž:).

Těším se na příště!

12 komentářů:

  1. Anička perfektne. Krásne si sa s tým vyhrala 👍😉 Určite urobilo radost. A páči sa mi, ze si dotvorenie nechala na majiteľke. možno v sebe tiez objaví to čaro scrapbookingu 😊❤️

    OdpovědětVymazat
  2. Překrásné, Aničko, velká inspirace, děkuji : )

    OdpovědětVymazat
  3. Ani, tebe jsem měla znát když byl v břiše Ríša! Taková nádhera! 😍😍😍 A scrapbook bych začala dělat dřív ... ♥️ Úúúžasné!

    OdpovědětVymazat
  4. To je tak krasne!!!! Uplne jsi me dojala, album je skvele, ale ten samotny pocin. Wow!

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko, to je úžasné! Tvoje kamarádka má vážně skvělou kamarádku :-) Tomu říkám dárek od srdce...

    OdpovědětVymazat
  6. Krása nesmírná! A moc pěkný a podrobný článek! M.

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherný je celý! Motívy, farby, celé spracovanie..proste krása :)

    OdpovědětVymazat
  8. Všem moc děkuju za milé komentáře. Mé pohnutky byly přiznávám sobecké. ...album byla pro mě hlavně velká zábava :) A vlastně i možnost odejít od té zábavy dřív než je kompletně hotovo...bylo to překvapivě snadné;)) Jako životní přístup by to bylo nepřijatelné. ..:)))

    OdpovědětVymazat
  9. Tak toto je skutočná nádhera!!!

    OdpovědětVymazat