středa 15. května 2013

Jak na to... Křídy

Foto a text: Katuan
 
Určitě znáte anglický pojem "chalk" nebo-li křída. Jedná se většinou o platíčko kříd různých barev. Jsou matné, lesklé, třpytivé... je spousta druhů. Ale už jste s nimi někdy zkoušeli pracovat? Já vám dnes ukážu čtyři základní postupy jak na to.


K práci budeme potřebovat křídy, embossovací médium, razítko, šablonu, štětec a aplikátor, který bývá součástí balení.


Vše vám ukážu na různě velkých kolečkách, které nakonec využiju k výrobě přání. Každé kolečko jsem si zvlášť přilepila gelovou kapkou k podložce, aby se mi při barvení nehýbalo.


1. způsob:
Razítko poťupeme embossovacím médiem a otiskneme na papír.


Pomocí aplikátoru začneme křídou ťupat na místo, kde máme médium. Přebytečný křídový prášek můžeme smést suchým štětcem.


2.způsob:
Tento způsob bude velmi podobný, jen místo razítka použijeme masku. Masku položíme na papír a poťupeme ji embossovacím médiem.


Médium se zachytí pouze tam, kde maska nebyla.


Pak si vezmeme aplikátor a pomocí něj naťupeme křídu na papír. Klidně všude, ona se zachytí jen na místech, kde je lepidlo. Kdo nemá aplikátor, postačí mu vatová tyčinka.


Tady vidíte, že se vůbec nemusíte bát, kam nanášet křídu :-)


Teď přijde na řadu štětec. Krásně se pomocí něj dají křídy oprášit a zůstanou jen tam, kde se přichytily na embossovací médium. Štětec musí být opravdu suchý, jinak byste si mohli křídy rozmazat.


3. způsob:
Tento způsob se mi moc líbí, má krásný efekt. Celé kolečko jsem natřela embossovacím médiem a nanesla křídy. Štětcem jsem pak kolečko očistila.


Vzala jsem razítko, nanesla na něj embossovací médium a přitiskla na kolečko s vrstvou křídy. Pokud jste použili třpytivé křídy jako já, po otisknutí razítka zmizela vrchní třpytivá vrstva. Pokud použijete jiné křídy, barva by v místě otisku měla zmizet kompletně.


4. způsob:
A jako perličku nakonec si vyzkoušíme dvojbarevnou kombinaci. Začneme stejně jako minule. Na kolečko naneseme embossovací médium a pomocí kříd jej obarvíme. Štětcem zase setřeme zbytečky.


Vezmeme si razítko (nedoporučuji tak detailní vzory, jako mám já), potřeme jej embossovacím médiem a obtiskneme na papír. Vznikne nám světlý "otisk".



Díky médiu, který jsme na razítku měli, můžeme použít ještě jinou barvu křídy. Já zvolila tmavě zelenou, ale můžete použít i nějakou kontrastní. Naneseme křídu a tlustým štětcem smeteme zbytky. Křída se uchytila jen tam, kde jsme obtiskli razítko.


Křídy se dají použít opravdu mnoha způsoby. Můžete s nimi vybarvovat razítka, nebo použít embossovací pero a vybarvovat s nimi texty. Fantazii se meze nekladou :-)

2 komentáře:

  1. jééééé taky jsem hrdou majitelkou kříd, se kterýma nevím co s nima :))) díky! Super návod. Kakou

    OdpovědětVymazat
  2. To je zajímavá technika. Výsledek vypadá moc pěkně.

    OdpovědětVymazat