středa 22. května 2013

Vybarvování pastelkami

Foto a text: Katuan

Pokud doma nemáte akvarelové pastelky, ale jen pastelky dětí do školy, stále s nimi můžete krásně vybarvovat razítka. Dokonce si myslím, že je to hezčí než těmi akvarelovými. Já si takto namalovala krásný obrázek kytiček k Didi do challenge, ale pak jsem zjistila, že fix by se mi vlivem vody rozpustil. Tak jsem si vzpomněla na jedno starší video.


Budete potřebovat jakékoliv pastelky. Ať už ty akvarelové, nebo půjčené od dětí. Základem je ale bílá, ta nám nesmí chybět.


Na kousek papíru si můžete zkusit, jak pastelky na sebe reagují. Začneme jednou barvou. Vezmeme si jednu pastelku a postupně na ni tlačíme víc a víc.


Pak si vezmeme bílou a celý tento flíček přejedeme bílou. Krásně se nám sjednotí barvy.


Teď to zkusíme jako přechod se dvěma barvičkami. Vůbec se nebojíme na pastelku pořádně přitlačit.


Zde můžete v detailu vidět, jak bílá nejen že sjednotí barvy, ale i je trošku zesvětlí a projasní.


Pro ukázku, jaký je rozdíl mezi akvarelovými pastelkami rozmytými vodou a obyčejnými pastelkami, které jsou zjemněny bílou jsem natiskla obrázek černou barvou. Razítko jsem nejprve vystínovala pastelkami od kraje po střed.


Pak jsem vše ještě přebarvila bílou pastelkou. Úplně stejně jsem si vybarvila druhé razítko, ale použila jsem na něj akvarelové pastelky a vodu. Poznáte na obrázku níže, které je vybarveno jakou technikou?:-)


Zde můžete vidět popisovanou techniku zblízka. Barvy jsou sice světlejší, ale stále ne tolik, jako při rozmytí vodou.


Pro zvýraznění detailů si vždy vezmu černý fix a obtáhnu očička a čumáček. Obličej zvířátka se pak krásně vyjasní a hlavně vynikne.


2 komentáře:

  1. Evi ty jsi hračička :-))
    Je to moc pěkný a já můžu s úspěchem vyzkoušet, po 3holkách mám pastelek plnou krabici :-))
    Díky !

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to koukám! A vybarvení "obyčejnými " pastelkami se mi skoro líbí víc. Díky za návod.

    OdpovědětVymazat