středa 6. listopadu 2013

Ozdoby ze slaného těsta

Foto a text: Ilona Č.

Dnešní ozdobu pro vaše scrapbookové projekty, nebo třeba i šperky, si vyrobíme ze slaného těsta :-) (Edit: Ilonka mi tento návod posílala někdy v létě, proto vynechala zmínku o vánočních ozdobách... vy si je v tuto dobu už s klidným svědomím můžete do věty dosadit :D)

Budeme k tomu potřebovat:
  • 1 hrnek hladké mouky 
  • ½ hrnku soli 
  • ½ hrnku horké vody


Všechny přísady smícháme a hněteme cca 15 minut až těsto získá celistvou konzistenci a nelepí se. Já jsem pro míchání těsta využila domácí pekárnu. Nastavila jsem program na "Těsto" a po 15-ti minutách jsem pekárnu vypnula.


Pak si připravíme další pomůcky: vál na těsto, pečící papír, váleček, vykrajovátka, špejli, razítka a inkoust.


Těsto vyválíme na plát silný cca 4 mm. Vyvalujeme raději přímo na pečícím papíře, kde také následně vykrájíme tvary. Pokud počítáme s tím, že ozdoba bude sloužit jako šperk, pomocí špejle si uděláme otvor pro provléknutí stužky. Okolní těsto odstraníme. Kdybychom pracovali na místě, ze kterého by bylo třeba vykrojené tvary přenést na pečící papír (a následně na plech) vykrojený tvar by se mohl zdeformovat. 


Do vykrojených tvarů otiskneme razítko. Já jsem zvolila černý inkoust Memento Tuxedo Black. Postupně jsem vyzkoušela všechna razítka. A moje zkušenost ukázala, že nejvhodnější pro tuto práci jsou razítka gelová, silikonová.

Z několika důvodů. Prvním je jejich pružnost. Když otiskneme razítko do těsta, "přisaje" se tam a drží takovou silou, že se nám sloupne z akrylového bločku. A díky jejich pružnosti je můžeme odloupnout z těsta postupně, aniž bychom si otisk poškodily. Tento krok jsem nebyla schopna nafotit, neboť jednou rukou jsem držela razítko a druhou jsem přidržovala těsto :o)  Druhým důvodem je, že po otisknutí do těsta můžeme zašpiněné razítko umýt vodou a smyjeme z něj všechny zbytky těsta i barvy.

 
Stejný postup můžeme použít v případě razítka na cling pěně. Zde je ale riziko při umývání vodou, takže si jeho použití musíme rozmyslet. Já jsem zariskovala a na srdíčko jsem použila razítko Hero Arts Looped Circle Pattern. (odkaz je na verzi s dřevěným štočkem)
 
 
Hotové ozdoby dáme na několik hodin schnout do trouby vyhřáté na 50° C. Když je ozdoba vyschlá, můžeme pokračovat v jejím zdobení nebo ji nechat přírodní. Já jsem zvolila zlatý embossovací prášek a perličky
 
 
Pak už jen provlékneme stužku….

 
A je hotovo...


5 komentářů:

  1. Kdysi jsem to těsto zkoušela na nějaké vánoční ozdoby, dobře se s tím pracuje, akorát zrnka soli byla patrná i ve zpracovaném těstě a navíc jsem tou solí zlikvidovala kovové vykrajovátko. Ale hotové ozdoby vypadají suprově, určitě doporučuju k vyzkoušení. ;-) Tohle srdíčko je naprosto luxusní!

    OdpovědětVymazat
  2. to je nádhera..jednoduché levné efektivní..) super

    OdpovědětVymazat
  3. to srdiecko nema chybu...:) ja som tiez skusala slane cesto...ked ale schlo praskalo sa...ale spravila som par snehuliakov :) a po tvojom prispevku este vyskusam...peciatok mam dost...vyskusam, dakujem velmi krasne, pa Zuzana

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem byla malá, tak jsme hodně s mamkou dělaly figurky a svícínky ze slaného těsta... Použití razítek je super nápad a to srdíčko je úžasný! :) Možná to opět zkusím

    OdpovědětVymazat
  5. Asi budu i nadále jen lepit...těsto se mi taky neskutečně lepilo i když jsem přidávala mouku...Vypadá to ale nádherně :-) Děti si s patla-těstem ale poradily a měli jsme díky němu úchvatný, byť trochu upatlaný, tvořivý večer :-)
    Lucius

    OdpovědětVymazat