pátek 19. července 2013

Project Life - otázky a odpovědi

S dalším pátkem je tu opět Project Life... a tentokrát opět speciál :-) Protože vždy po zveřejnění článku dostávám podobné dotazy, vybrala jsem ty nejčastější a odpovídám na ně přímo v článku.


JAKÉ POUŽÍT ALBUM?

Na Project Life se jednoznačně hodí alba s kroužky, které se otvírají jako pořadač. Kapsy lze z tohoto alba snadno vyjmout a pracovat pouze s aktuální stránkou. Hlavním důvodem je ale fakt, že "projectové" dělené kapsy se do šroubových post-bound alb velice špatně shání. Oba typy kapes mají jinak uzpůsobenou hranu, kterou se zakládají do alba, a nejsou proto navzájem zaměnitelné.


JE LEPŠÍ MENŠÍ ALBUM, NEBO KLASICKÉ 12"?

Co se týká velikosti, záleží čistě na osobních preferencích :-) Ten nejoriginálnější Project Life je ve formátu 12" x 12" s tímto dělením kapes:


Původní myšlenka je zachytit nějaký okamžik z každého dne v týdnu a tyto velké fotky ve formátu 4" x 6" (10 x 15 cm) vložit do jednotlivých velkých kapes. Malé kapsičky velikosti 3" x 4" (7,5 x 10 cm) jsou určené k vepsání journalingu. Jedna z velkých kapes (většinou ta vlevo nahoře) se vyplní kartičkou s označením týdne - pořadové číslo, případně datum od do...

Mně osobně tato velikost víc než vyhovuje. 12" dvoustrana poskytuje spoustu prostoru pro všechny fotky, které během týdne vyfotím a nemusím se složitě rozhodovat, kterou z nich použít a kterou ne. Navíc s vědomím toho, že místa mám dost, opravdu fotím i blbosti, které se mi na PL líbí snad nejvíc :-) Vyloženě střípky každodenního života. 

Na druhou stranu někdo může mít pocit, že 12" stránka je pro něj moc zavazující... Že nemá tolik fotek z jednoho týdne, kterými by zaplnil celou dvoustranu, ale zase jich má moc na to, aby na dvoustránku dokázal "nacpat" celý měsíc. Pak má na výběr dvě varianty - buď je možné na týdny a měsíce prostě zapomenout a plynule vkládat fotky a kartičky dle potřeby, nebo může zvolit variantu menší - Simple Stories dělá deníky se stránkami 6" x 8" (cca 15 x 20 cm), další firmy dělají deníky v podobné velikosti.


Do těchto alb se vkládají přímo jednotlivé papírové listy, nebo plastové kapsy s různým dělením. Velikost kapes je stejná u velkých i malých stránek - tedy 4" x 6", 3" x 4".

 

Prodávají se papírové rozdělovače, kterými lze oddělit jednotlivé měsíce. Je jen na vás, zda v daném měsící budete mít stránek 5 nebo 15 - počet upravíte dle potřeby.

Tento typ, resp. tato velikost stránek se tvoří mnohem snáz a není nutné  plánovat kompozici, počet a velikost fotek, které chcete použít. U velkých stránek je lepší, když si vše předem rozvrhnete, aby vám fotky na týdenní dvoustraně nepřebývaly, nebo nechyběly. U tohoto alba prostě jen vytisknete fotky, které se vám líbí a tvoříte... hezky jednu fotku za druhou :-)


JAK VYTVOŘIT FOTOKOLÁŽ?

Už jsem psala, že fotky upravuji v editoru PicMonkey, který má špičkovou výbavu zdarma, nebo si můžete zaplatit přístup k prémiovým funkcím (při měsíční platbě za 5 USD - což je podle kurzu cca 100 Kč, nebo roční předplatné za 33 USD - měsíčně za cca 55 Kč). 

Koláže mi nicméně právě v PicMonkey pro mé potřeby nevyhovují, takže je vytvářím v programu Picasa. Tento program je nutné si stáhnout a nainstalovat do počítače. V programu se poté objeví všechny vaše složky obsahující fotografie a snadno tak můžete své fotky spravovat. Pro plnou funkčnost programu je nutné propojit ho s účtem Google. Nemůžu přesně dohledat, zda lze program spustit i bez něj. Pokud někdo ví, písněte prosím komentář.

V programu si otevřete příslušnou složku s fotkami do koláže. Více fotek vyberete pomocí tlačítka CTRL a označením daného obrázku myší. Poté klikněte na ikonu koláže vlevo nahoře.


Objeví se okno s vytvořenou koláží, kterou můžete dle potřeby upravovat. V první rozevírací nabídce zvolíte styl koláže - já většinou používám mozaiku, občas jiné varianty. Vždy si proklikám více možností a vyberu tu, která mi zrovna v danou chvíli vyhovuje. 

Možnost "Mezera mřížky" upravuje bílé okraje a mezery mezi jednotlivými fotkami. Přetažením posuvníku doprava nebo doleva měníte šířku mezery. Já všechny fotky a koláže tisknu s bílým rámečkem, fotka tak na stránce mnohem více vynikne.

"Možnosti pozadí" - vždy nechávám původní variantu, tedy bílé pozadí.

"Formát stránky" - zde volíte velikost výsledné fotky. Narozdíl od většiny běžně dostupných grafických programů nebo fotoeditorů zde nemusíte hlídat pixely nebo rozlišení. Jednoduše jen zvolíte požadovanou velikost výsledné fotky. Počítejte s tím, že aby mozaika vypadala jako mozaika, program u některých fotek přizpůsobí poměr stran a dojde k jejich oříznutí (s těmi původními se nic nestane, nebojte!) 

Protože kolážové fotky vkládám bez jakékoli další úpravy přímo do kapes 4" x 6", vytvářím je ve velikosti 10 x 15 cm. V poslední době jsem si také velice oblíbila koláž ve tvaru čtverce (v rozevírací nabídce zvolte možnost Obal na CD, nebo si vytvořte vlastní).

 

Kliknutím na záložku "Klipy" vlevo nahoře se dostanete znovu do složky, ze které jste vybrali fotky do koláže. V postranním panelu můžete označit jednu nebo více fotek (více fotek vyberete pomocí klávesy CTRL a označením fotky myší) a kliknutím na tlačítko "+" je přidat do stávající koláže.


Pokud vyberete sudý počet fotek se stejným poměrem stran, většinou se vám vytvoří pravidelná mřížka.


Pokud se vám taková pravidelná mřížka nelíbí, označte jednu fotku myší a klikněte na ikonu "Odebrat".


Lichý počet fotek už se v koláži poskládá jinak a vznikne požadovaný efekt - různě velké fotky. Fotky můžete do koláže libovolně přidávat, odebírat nebo je v koláži přetahovat z místa na místo.


Jakmile budete s výsledkem spokojeni, klikněte na možnost "Vytvořit koláž". Koláž se uloží do speciální složky Picasa ve vašem počítači. Odtud ji můžete přesunout do jakékoli jiné složky s fotkami.


JAK TISKNOUT JOURNALINGOVÉ KARTIČKY?

Na internetu je množství návodů na tisk kartiček, ale ten nejjednodušší, který používám já, jsem snad nikde neobjevila. Nepotřebujete k tomu obávaný Photoshop, ani žádný jiný grafický program :-) Vystačíte si pouze s programem MS Word, který má na svém počítači skoro každý.

Otevřete si nový dokument. Já mám takové dokumenty dva, jeden se jmenuje Texty A6 (pro kartičky 4" x 6"), druhý Texty A7 (pro kartičky 3" x 4"). Mám je už uložené jako šablonu a jen měním texty. 

Přejděte na záložku "Rozložení stránky", zadejte velikost stránky a okraje. Na kartičky 3" x 4" zadávám rozměr papíru 7,5 x 10 cm, na ty větší 4" x 6" potom rozměr 10 x 15 cm.


Dalším krokem je nastavení okrajů. Pokud máte jen klasickou bílou čtvrtku bez ozdobných prvků, nastavíte standardní okraje dle potřeby. Pokud ale máte kartičku jakkoli zdobenou, je potřeba okraje upravit podle rozmístění těchto prvků. 

U své kartičky jsem věděla, že kromě červeného štítku nahoře, se mi také dolů musí vejít čtvercová fotka velikosti 5,4 x 5,4 cm. Text bylo potřeba umístit tak, aby nezasahoval do štítku a aby ho následně nepřekryla fotka.


Změřila jsem tedy, jak velký je červený štítek a podle toho jsem nastavila horní okraj. Spodní okraj jsem nastavila na 5,6 cm, protože jsem nechtěla mít fotku umístěnou až na samé hraně.


Zde už vidíte hotovou kartičku vloženou do kapsy alba. Pokud je rozmístění ozdobných prvků nepravidelné, nebo pokud jsou některé rozměry hodně "těsné", raději si text vytisknu cvičně na tenký papír a vyzkouším, zda vše sedí jak má. Teprve pak vložím do tiskárny originální kartičku a tisknu načisto.


U většiny tiskáren je ve specifikacích uvedeno, že tisknou od formátu 10 x 15 cm. Žila jsem tedy dlouho v domnění, že menší kartičky tiskárna nevezme - nebo spíš nevydá zpět :-) a budu se v ní muset vrtat, abych zaseknutý papír vytáhla. 

Tiskla jsem opravdu jen ty větší archy 10 x 15 cm a ty menší psala rukou, nebo jsem si text vytiskla na normální papír, nastříhala jednotlivé řádky a lepila po řádcích. Ono je to sice hezké, ale časem se to okouká, dá to hodně práce a ne vždy se mi to na konkrétní kartičce líbí. Je to spíše dekorativní, než praktické :-)

Jednoho krásného dne jsem si řekla, že kdyžtak koupím novou tiskárnu... a prostě jsem tisk malých kartiček zkusila... světe div se, šlo to! Důležité je, aby tiskárna měla vodicí lišty, které drží papír na místě, aby nemohl ujíždět do stran. Kartičku vložíte nikoli ke straně, ale doprostřed a vodicí lišty stáhnete k sobě, aby byly těsně u okrajů papíru. 

Jakmile máte papír v tiskárně, zadáte tisk. Tiskárna vám pravděpodobně zahlásí, že tisknete mimo tisknutelnou oblast, ale ještě nikdy se mi nestalo, že by se mi něco nevytisklo :-) Takže jen odkliknete, že chcete pokračovat v tisku. Je důležité si pohlídat, jakým způsobem kartičku do tiskárny vložit, ne všechny tiskárny to mají stejné. Já tu svou vkládám hlavičkou dolů (tedy vzhůru nohama), obrácenou tiskovou stranou nahoru. Prostě jak ji vložím, tak mi na druhé straně vyjede, nikde se neotáčí.

A ještě jedna ukázečka tisku journalingu... Tentokrát na kartičku 4" x 6" na šířku. Vlevo jsem chtěla fotku, takže jsem zadala okraj vlevo cca 6,5 cm (5,5 cm bylo na fotku a okolí ní ještě okraj 0,5 cm z každé strany), vpravo cca 1 cm, nahoře cca 3 cm a dole mi to bylo jedno, zadala jsem asi 1 cm. Napsala jsem text a dala vycentrovat. Fotky lepím vždy až po vytisknutí textu (kdyby náhodou :-D).


No a to je pro dnešek vše :-) Doufám, že článek vám bude alespoň trochu k užitku a případně se k němu budete vracet, jakmile se na něčem zaseknete... Budu ráda za vaše komentáře, otázky... ráda poradím, povzbudím, případně dovysvětlím, pokud jsem něco napsala nejasně. Máte konkrétní přání na další články? Sem s nimi :-)

Děkuji za nakouknutí a zase příště!!! A zdravíme všechny z Libercéééé!!! Parádně si to tu užíváme. Na podzim si tu s námi můžete užívat i vy! Máme již termín podzimního srazu.

Přijedete za námi o víkendu 4. - 6. října? 
Že nevíte co budeme tvořit? 
No přece PROJECT LIFE! Půjdete do toho? :-)

Začátek školního roku je ideálním startem. Jestli nemáte školní děti, můžete si přichystat podklady pro vánoční minialbum, chystat kartičky a stránky na nadcházející rok, nebo jen nasávat libereckou atmosféru :D. Během září budete fotit, zapisovat poznámky... a z Liberce si odvezete 5 hotových týdnů - končit budeme právě libereckým víkendem. Vytiskneme si fotky přímo ze srazu, dopíšeme, dolepíme... a doma můžete plynule pokračovat. Už teď se na vás s Irenou těšíme! 

EDIT: Oficiálně bude možné se na kurz hlásit až po vyvěšení pozvánky s programem a cenou zde na blogu. Bude následovat během 2 týdnů.

19 komentářů:

  1. :-) každým článek potvrzuješ...že Project life je prostě "palec nahoru" :-) díky za odpovědi a otázky...a za bezvadné zpracování.

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá jako dobrý termín :-) bude nějaký pořadníček přihlášených...?

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za super článek! Taky bych měla zájem o podzimní sraz :) Jak se bude dát přihlásit?

    OdpovědětVymazat
  4. Didi báječný článek, celý týden jsem byla zaseklá hlavně s tou úpravou fotek :( a program, který používáš jsem si stáhla a myslím si, že teď už se zase odrazím z místa :) veliké díky za všechny tvé informace a postřehy :) Stáňa

    OdpovědětVymazat
  5. No já určitě na podzim do Liberce pojedu!
    A jinak článek super! Vše registruju a až se začne dít něco, co by stálo zaarchivovat, tak jdu do toho!

    OdpovědětVymazat
  6. Didi, to je úplne perfektnýý článok - najmä čo sa koláže týka - doteraz som s týmto programom nevedela pracovať :) miracless

    OdpovědětVymazat
  7. Milé ženy, ohledně fotek ještě připravuji další článek. Ukážu vám, jak tisknu malé formáty, jak využívám koláže pro tisk fotek ve fotolabu apod... také se podrobněji zaměřím na editor PicMonkey :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Didi, super! Moc děkuji za perfektní návody..teď to jde jak po másle.
    Nádherné další stránky..je co obdivovat a také se hlásím do řady na další srazík - project -life!!!

    OdpovědětVymazat
  9. super článek,moc děkuji za rady, když to vyjde také bych jela.
    Mám program Picasa 3 a jde spustit bez připojení k google.

    OdpovědětVymazat
  10. Taky mi Picasa funguje bez problémů bez propojení s účtem google.

    OdpovědětVymazat
  11. Clánek je opět perfektní a děkuji za návod tisku na malé kartičky :-) Já jsem se teď bohužel na dovolené přesvědčila, že nejsem schopná si psát ani smysluplné poznámky.... takže já Project Life ještě nechám uležet, ale do Liberce jedu i kdyby "draci na koze jezdili" :-)))

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělé rady,moc děkuji. Chtěla jsem se zeptat jestli nemáte radu pro ty co momentálně nevlastní tiskárnu, hlavně ohledně journalingu jak to řešit? Ručně moc psát nechci. Snad na nadpisy použít razítka nebo samolepky? když toho budu chtít napsat víc tak nevím jak to udělat. tisknete journaling někdo ve fotolabu? to asi nebude ideální?

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za supr čupr článek :)
    Já zatím využívám více Picmoney, ale možná juknu i na picasa, vypadá to dobře a jednoduše.
    Hurá fotit, zapisovat, střádat a schromažďovat :)
    > valilu

    OdpovědětVymazat
  14. Super článek, těším se na další. Do Liberce se hlásím už te´d, nevím jestli nepojedeme během dvou týdnů na dovču, tak abych neprošvihla přihlášení. :-D isobelka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Isobelko, držíme Ti "fleka" :-) Včera už mi psala Verča. Hezkou dovolenou!

      Vymazat
  15. Super super článek! S tou tiskárnou jsem na tom byla podobně :-D. Halt když to člověk nevyzkouší, tak neví, že....:-D. Já se na srazík hlásím tééééž!
    Pupi

    OdpovědětVymazat
  16. Jeeeje to je super. Diky za parádní návod. Zatím smashuju, snažím se dohnat 14 dni v horách a u more, udělala jsem si par mosaiek a vypadá to náramně. Snad na mne misecko v Liberci taky zbyde, už tam skoro bydlíme :-) bohužel letní kurzik se shodoval s našim alpskym dobrodružstvím...
    Lucius

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den,
    tak jsem se konečně dala do výroby PL - první knížky pro mojí dcerku (následně udělám i pro syna). Vrhla jsem se do toho, že jsem chtěla udělat fotokoláž v Picasa, vše jsem nastavila, ale nesedí mi formát po vytištění. Dala jsem 15x10 velikost koláže (mozaika s mezerama) a na tisku jsem nastavila, že tisknu na papír canon paper glosy II také velikost 10x15, dala jsem aby se to přizpůsobilo stránce... ale když se to vytiskne, tak dole a vpravo chybí okraje - je to jakoby formát té koláže byl větší, než papír a uřízne to kus té koláže (v mém případě jen okraje, ale vlevo a nahoře jsou a dole a vpravo ne, což vypadá dost divně :( ).
    Nemáte pro mě nějakou radu nebo tip, jak to udělat, aby se to vešlo? Děkuji, Kamila Marešová

    OdpovědětVymazat