pondělí 26. ledna 2015

Vítejte ve světě Mixed Media!

Mixed media - tohle zaklínadlo slyšela ve světě scrapbooku už asi každá z vás. Světové scrapbookové soutěže jsou plné MM projektů a upřímně řečeno vyhrát takové soutěže s klasickou stránkou zdá se býti nemožné... Už to pochopili téměř všichni známí producenti scrapmateriálu a MM produkty najdete u většiny z nich.

Co to vlastně mixed media je? Určitě nebudu chytřejší než všichni ti, co se o definici pokusili přede mnou. Pro mě je to propojení více technik a materiálů  na jednom projektu, počínaje papírem, barvami, nejrůznějšími pastami, medii, inkousty, razítky, kytičkami, kovovými komponenty, chipboardy, pryskyřicovými ozdobami, prostě dekoracemi všeho druhu...  A takto můžu pokračovat dál a dál...  Pro určitou část klasických scrapařek (máte můj obdiv dámy, já to neumím) je to "to patlání" :-)

Určitě se nechci stavět do pozice MM guru, jsou zcela jistě povolanější dámy, ale mě "to patlání" prostě baví. Dnes vám chci napsat, co se osvědčilo mně a s jakými materiály se, pokud se rozhodnete MM vyzkoušet, zcela jistě potkáte.


Nejčastěji se setkáte s bílým gessem, ale existuje také v čiré nebo černé variantě. Hlavní funkce je především impregnace podkladové čtvrtky, pokud byste se pustily do vrstvení struktur a barev bez "nagessovaní", papír by se vám rozmáčel.  Na čtvrtku ho nanáším širokým štětcem, šikovný je i silikonový štětec.

Existují v nepřeberném množství variant, slouží pro vytvoření plastického efektu a nejrůznějších textur. Pro pohodlné nanášení doporučuji menší malířskou špachtli, jestli ji ještě nevlastníte, tak můžete úspěšně použít i starou kreditní kartu.

Veškeré pasty, které nejsou skladem budeme doobjednávat, k dodání budou v druhé polovině února. Pokud máte zájem, můžeme vám je rezervovat.


Skvělá pomůcka právě pro vytváření textur nebo pro práci se spreji. Určitě už jich doma pár máte. Na klasickou stránku je fajn mít také 12" šablonu  - nehrozí s ní, že si posouváním šablony rozmažete již nanesenou nevysušenou pastu.

Vyrábí se v nepřeberné paletě barev a efektů a práci s nimi zvládne i naprostý začátečník. Já pracuji nejčastěji s těmito značkami: Dylusions (spreje sytých a zářivých barev), Lindy´s Stamp Gang Starburst (tyto spreje obsahují kromě barevného pigmentu ještě třpytivou složku v odlišném tónu), Lindy´s Stamp Gang Moon Shadows (spreje s vintage efektem, základem je různě intenzivní hnědý podtón).

Skvělé jsou také akvarelové barvy, buď klasické v podobě malých tuhých kostiček ("pánviček") nebo tekuté (např. zn. Ecoline).


Není nutné používat akvarelové papíry (impregnaci zajistíte gessem), nicméně aby se vám papír úplně nezkroutil, určitě je vhodné používat gramáž min. 230 g/m2.

Úžasné na vytváření struktur, jako dekorace nebo použití textových výseků jako titulků pro stránku.

Dodá stránce ten správný kontrast a šmrnc. Je opravdu nutné, aby byl voděodolný!!! (např. Versafine, StazOn, Archival Ink).

Nejlépe silikonová s neutrálními motivy (písmo, noty, tečky apod). Používám je právě v kombinaci s černou či tmavě šedou razítkovací barvou.


  •  ČERNÁ TUŠ
Stojí pár korun, ale několik kapek dokáže se stránkou úplné divy.

Promiňte mi, ale tohle je moje srdcová záležitost, existuje jich milion druhů a já je miluju úplně všechny! :-)


  • RŮZNÉ OZDOBY
Kovové a pryskyřicové komponenty, hřebíčky, průchodky, enamelky, flitry, glitry, mašle, krajky, provázky, knoflíky, nitě, samolepky, washi páskypapírové výseky... Můžete podle svého uvážení kombinovat cokoliv...


Já osobně mám ráda, když je na stránce nějaký popis, titulek. Určitě to však není podmínkou. Kdo má úhledné písmo, může klidně napsat titulek černým tenkým fixem nebo tuší. Jinak vám dobře poslouží samolepicí abeceda, kartonová písmenka, popř. písmenková vyřezávací šablona.

Bez ní  byste nad MM projektem strávily týden...

Používám jich několik. Klasické PVA lepidlo na lepení papírů, glossy accents na chipboardy a drobné ozdoby, tavnou pistoli na těžší dekorace, oboustrannou lepicí pásku na vlepení fotek. Krajky, nitě aj. často přicvakávám sešívačkou - prodává se i s 30 cm dlouhým ramenem.

Zcela určitě přijdete na další materiály, které tu nejsou zmíněné.  Jakmile se do MM pustíte, brzy si samy najdete to, co vám bude vyhovovat. Tak co, jdete do toho? :-)

Na blogu v plánovaném "mixed media seriálu"  už brzy najdete podrobnější informace a tipy jak jednotlivé materiály použít.

Těším se příště!

15 komentářů:

  1. Jitka, dakujem za clanok, momentalne som v stadiu "patlania" a ucenia sa tejto skvelej techniky...a horzne moc ma to bavi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně zpracovaný přehled, Jíťo :-) MM je prostě návykové :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za super článek, jsem taky patlal. Správné papíry mě zajímají - takhle vysoká gramáž a zároveň scrapbookový papír?

    OdpovědětVymazat
  4. Pro začátečníka úžasný přehled. Jsem ve stádiu "chystání se patlat" :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný a přehledný popis ! Díky
    Považuji se sice za nepatlala, ale vlastně mě to občas dost baví :-) takže se těším !! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. musime vymyslet nejaky jiny terminus technicus pro MM .. slovo patlani se mi trochu prici, J. Pollock taky "jen" cakal a jak honosne se to jmenuje: akcni malba .. takze prosim o prejmenovani :)) jinak gesso mam, k ostatnimu jsem se jeste nedohrabala, ale treba to nekdy i nastane :) diky, Jito!

    OdpovědětVymazat
  7. výborný článok, teším sa na ďalšie časti, určite budem sledovať :)

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný přehled toho nejdůležitějšího. Souhlasím s Monikou - MM je prostě návykové. Ono ostatně, co ve scrapu není, že?

    OdpovědětVymazat
  9. Moc všem děkuji za pozitivní komentáře :o)
    Jani, pokusím se Tě už v příštím článku nezlobit tím slovem, no, víš kterým... :o) a zůstanu u MM.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jejda, Jito, to je v pohode, to byla jen filozoficka uvaha :))

      Vymazat
  10. Jitko, super článek - takhle mám konečně všechny základní informace pohromadě! Těším se na pokračování!

    OdpovědětVymazat
  11. Už jsem k MM přičuchla a úplně mne to patlání pohltilo. :-) Moc pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
  12. Skvelý prehľad! Presne toto som si potrebovala prečítať, aby som si povedala: "toto vyskúšam" :) Teším sa na ďalšie články, i keď, obávam sa, že v blízkej dobe neodolám :)

    OdpovědětVymazat
  13. A mě se zrovna "patlání" líbí a už ho konečně chci taky vyzkoušet, jen ještě dokoupit ty potřebné věci...

    OdpovědětVymazat
  14. Moc děkuji za perfektní článek. Některé pomůcky mám, na jiné se chystám, ale každopádně vyzkouším. Jen rada. Když jsem neměla pastu udělala jsem si svou. Smícháte dohromady, bílou akrylovou barvu, lepidlo herkules a miminkovský pudr na zadek. Krom jiného bude krásně vonět :-)

    OdpovědětVymazat