pondělí 25. dubna 2016

MIXED MEDIA TUTORIÁL... Gessové záložky

Po delší době se opět hlásím z mixed media kuchyně. Tentokrát s porcí úplně jednoduchých  záložek.

Když chce někdo začít s mixed media, většinou nějakou dobu trvá, než se zorientuje ve spoustě druhů texturovacích past, gelů, gessa, šablon a jiných pomůcek. Pro úplný začátek, zpestření a nebo odpočinek od lepení PL si však stačí pohrát jen s obyčejným bílým gessem. Na mou duši slibuju, že tentokrát si vystačíme jen a jen s ním! :o)



Na bílou tvrdší čtvrtku kápneme štědrou dávku gessa...


Vezmeme malířskou špachtli, rozetřeme po celé ploše a zároveň jemnými pohyby nahoru a dolů (takovým "ťapkáním" špachtlí - je to trošku jako cukrařina) vytvoříme z gessa jednoduchou strukturu.


Ještě mokré gesso vysušíme horkovzdušnou pistolí. A v tom je celý fígl - štědrá dávka gessa se teplem pěkně nafukuje a vytvoří nám zajímavý reliéf (skoro úplně) bez práce.


Povrch můžeme jakkoliv nabarvit. Já jsem volila univerzální distress inkoustové polštářky, které jsem v několika ladících odstínech nanesla aplikátorem na podklad.


Následně přestříkla vodou z rozprašovače a opět vysušila pistolí.


Okraje záložek jsem houbičkou oinkovala nejprve barevným inkoustem, o něco jemněji hnědým odstínem (používám Vintage Photo) a jen hrany papíru natřu černým inkoustem (Black Soot).


A teď už můžete zdobit podle libosti.
Na zelenou záložku jsem přilepila hejno motýlků...


Oranžovou jsem ozdobila embossovaným chipboardovým filigránem a drobnou kytičkou...


A na modrou jsem posadila vážku.


Pro kontrast jsou záložky ledabyle potištěny černým inkoustem. Pozaďové razítko jsem ani nepřikládala na akrylový štoček, ale jen tak rukou na pár místech otiskla přímo na papír.
Všechny záložky jsem ještě ve finále pojmenovala vyraženými nápisy od Tima Holtze a dozdobila enamelkami.

Přeji zábavné hraní s gessem!

3 komentáře:

  1. Gesso mám, distressy mám, Jítin návod mám... já se snad zase MM posunu o kousek dál , protože tohle se mi líbí moc :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Opět super! Doufám, že co nejdřív vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné, vypadá to poměrně jednoduše, ale výsledek je dokonalý!

    OdpovědětVymazat