neděle 24. července 2016

INSPIRACE - "No Line Coloring" 2

Jak jsem slíbila, tak se i stalo. Mám pro Vás druhý díl techniky "No Line Coloring". Tentokrát jsem použila ZIG Clean Color Real Brush. Ti z Vás, kteří ZIG neznají, si tyto báječné fixy určitě zamilují. Pracuje se s nimi velmi jednoduše, a výsledek je párádní. Jedná se vlastně o druh akvarelové fixy s velmi tenkým hrotem, díky kterému je možné vybarvit i ty nejtitěrnější detaily. Dalšími jedinečnými vlastnostmi jsou: možnost vrstvit barvy na sebe a vytvářet tak intenzivní odstíny, ale na druhou stranu lze do sebe jednotlivé odstíny mixovat a vytvářet tak plynulé přechody.
Já jsem ZIGům propadla asi před půl rokem a výborná zpráva pro všechny je, že má Didi na e-shopu nově tyto fixy skladem. 




Pomůcky: 
černé gelové pero
razítka

Pojďme rovnou na to. Ti z Vás, který četli první díl tohoto seriálu, prvními kroky nebudou překvapeni. Budeme postupovat úplně stejně s jediným rozdílem - protože jsou ZIG akvarelové fixy, je potřeba použít akvarelový papír. Takže na akvarelový základ jsem si pomocí DYE Inks natiskla motiv, který budu následně vybarvovat. Opět je zde potřeba použít co nejsvětlejší inkoust na otištění razítka. 


Jak vidíte, králíci se v některých místech překrývají. Na tuto techniku s maskovacím papírem jsem použila MISTI. A teď už jen zbývalo vybrat barvy a chopit se vodního štětce ... 
Já se ZIG pracuji hodně podobně jako s Copics. To znamená, že si vybraný motiv nejprve celý vybarvím nejsvětlejším odstínem a poté přidám nejtmavší odstín tam, kde chci mít kontrast nebo zvýrazněnou linii.

TIP: Pokud chcete barvy vrstvit, nechte jednotlivé odstíny po nanesení zaschnout, ale chcete-li, aby se do sebe barvy vmísily, pracujte ihned - tj. nenechávejte je zaschnout. Když barva uschne, lze ji samozřejmě rozmělnit vodou, ale přechod bude vidět. 




Králíci jsou vybarvení ... Použila jsem na srst dva odstíny šedé, světle růžovou na uši a tváře, jeden odstín modré na trička. A jak jsem udělala stínování? Na kraj jsem vždy nanesla trochu barvy a následně pomocí vodního štětce barvu roztáhla v požadované oblasti. Papírovým kapesníkem jsem následně odstranila přebytečnou vodu. Tímto krokem se zbavíte i většiny barvy ... 
Na čumáčky a oči jsem použila černé gelové pero.
Chtěla jsem králíků dodat trochu pozadí, a proto jsem se rozhodla domalovat trávu a nebe.



Na nebe jsem použila pouze jeden odstín modré. Tímto odstínem jsem obtáhla vnější kontury králíků a pomocí vodního štětce jsem barvu rozmělnila do ztracena. Zkrátka mi tak to nebe přišlo realističtější :-) ... Na trávu jsem použila dva odstíny zelené. Tmavší odstín je vždy pod králíky a naznačuje vržený stín. Také jsou s ním namalovány trsy trávy. Pro jemnější přechody mezi barvami jsem opět použila vodní štětec. Tentokrát jsem vůbec nepoužila papírový kapesník na vysušení vody a barvy nechala jednoduše zaschnout na vzduchu. Napadá mě tady další výhoda ZIGů, a to je velmi rychlé schnutí barvy. 

Teď už jen zbývalo oříznout do požadované velikosti, přidat nápis a nalepit na přáníčkový základ. 
Jen zrekapituluji, že jsem na přání použila dva odstíny šedé, dva odstíny modré, dva odstíny zelené a jeden růžový - na přání jsem tedy potřebovala sedm fixů ZIG :-).


A nebyla bych to já, aby touto technikou bylo jenom jedno přání :-). Přikládám tedy mé další výtvory.



Doufám, že se Vám tento miniseriál s technikou "No Line Coloring" líbil. Také doufám, že jste si dnes zamilovali ZIG Clean Color Real Brush a svými výtvory se nám pochlubíte.

Krásný den!

16 komentářů:

  1. Terko, oněměla jsem ... nádhera je slabé slovo. Máš můj obdiv. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Terko uuuzasne,aj ja by som také chcela umet 😊😉

    OdpovědětVymazat
  3. Přkrásné, obrázky jsou jako živé, klidně by mohly posloužit jako ilustrace do knížky :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Terezko já vždy po přečtení tvých článků nemám slov !
    Je to nádhera - jak je psáno výše, jak profesionální ilustrace :-)
    fixy jsme si včera v Liberci poprvé vyzkoušela, přesvědčená, že je určitě nepotřebuji a vystačím si s pastelkami - no - nevím, nevím :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Terezko, skvělé. Nádherná přánička, fixy mám a mohu je jen doporučit, ale musím se hodně učit :)

    OdpovědětVymazat
  6. To je nááádhera. Ale mně by nepomohly asi ani ty super fixy, to na to musí mít člověk talent. (Verča S.)

    OdpovědětVymazat
  7. Paráda! Pekne napsane, zrovna dnes jsem na ne v Davone koukala. Jen mi neprislo, kdyz jsem koukala na vzornik, ze by byly odstiny na plynule prechody, ale jak je vidno tak to asi jde.
    Moc krasna prani!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko ono to klame. Tím že se do sebe fixy nádherně vpijí vytvoří vlastně meziodstín. No a voda zase světlejší odstín ;-)

      Vymazat
  8. Boží, hlavně zajíčci, nádhera!

    OdpovědětVymazat
  9. Nádhera, ještě jsem se chtěla zeptat, co myslíte tím - vodní štětec? Děkuji

    OdpovědětVymazat