pondělí 2. února 2015

DIY tutoriál... Bokeh efekt

Miluju bokeh efekt na fotkách a tohle je bomba poslední doby, kterou jsem potkala na netu. Okamžitě jsem se zamilovala a zkoumala, jak se takový efekt dělá. A jako většina geniálních věcí, je i tahle technika až směšně jednoduchá :-)


Vezměte si akvarelovou čtvrtku. Přilepte si jí pomocí washi pásky na pracovní podložku. Plochým širokým štětcem naneste na celou plochu čtvrtky čistou vodu.


Na takto připravenou plochu naneste různé distress inkousty. Laďte spolu barvičky, pohrajte si s barevnou škálou. Zkoušejte, experimentujte… Barvy po nanesení sušte horkovzdušnou pistolí. Vzniknou vám "mapy" jako na tomto projektu.


Nyní si připravte kulatý aplikátor s čistou houbičkou, bílý inkoust (výbornou zkušenost při této technice mám s VersaMagic Cloud White - není skladem, ale doobjednáme, dodání v druhé polovině února) - je to varianta rychleschnoucího inkoustu, což vám zaručí, že se vaše práce nerozmaže. Nyní si vyrobte pomůcku pro tvorbu bokeh efektu. Vezměte obdélník čtvrtky vyšší gramáže a pomocí vyřezávacích šablon nebo raznic si vyřízněte 3 různě velká kolečka.


Masku přiložte k připravené nabarvené čtvrtce a na různá místa bíle vystínujte největší průměr koleček. Přikládejte masku náhodně, vzor nesmí mít žádný viditelný řád.  Můžete stínovat kolečka i mírně přes sebe.


Poté přejděte k prostřednímu průměru kolečka a opět si náhodně vybírejte místa a stínujte. Vracejte se i tam, kde máte větší průměr, částečně jej překryjte a stínujte. Toto opakujte se všemi průměry koleček do té doby, dokud nebudete se svou prací spokojeni. Tam kde budou kolečka částečně překrytá, bude barva intenzivnější.


Nyní stačí přání dokončit. Decentně jsem doladila rámeček do černa, do pravého dolního rohu jsem natiskla nápis Gratulace a doplnila o černě natřený výsek od Wycinanky. Pár blýskavých flitrů a přání s úžasným bokeh efektem je na světě….



Vyzkoušíte tuto geniálně jednoduchou techniku i vy?

24 komentářů:

  1. Ilonko, to je naprosto geniální! A vypadá to opravdu jednoduše - připisuju na seznam "Musím vyzkoušet"...

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera! Díky, hned vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní nápad, moc se mi to líbí! Nevěděla jsem, že existuje bílý inkoust, jdu do toho!

    OdpovědětVymazat
  4. tak ze by ten kuponek padl na bily inkoust? :) luxusni, Ilonko!

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné Ilčo :-) to je další důvod proč objednat inkousty :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji děvčata za pochvaly.... a jsem moc ráda, že jsem vás inspirovala :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ilonka, podarilo sa ti to moc pekne! Techniku som už pred pár dňami skúšala a rozhodne odporúčam :)

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, je až neuvěřitelné, jak je to jednoduché :) Nádhera!

    OdpovědětVymazat
  9. Super, vyzkouším! :-) Moc pěkný efekt! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky se mi moc líbí, děkuji. Marcela

    OdpovědětVymazat
  11. Nádhera!! Moc děkuji za skvělé inspirace. Renata

    OdpovědětVymazat
  12. Zeptám se asi blbě - dají se distress inkousty nahradit něčím jiným? Např. vodovky, jiné inkousty...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilo, ano, v tomto případě se distress inkousty dají nahradit i vodovkami.

      Bokeh efekt se dá vykouzlit třeba i razítkovaním drobných jednoduchých tvarů, nebo výseky z raznice... Fantazii se meze nekladou :-) Viz. odkaz na Pinterest:
      https://www.pinterest.com/search/pins/?q=bokeh%20effect%20card&term_meta%5B%5D=bokeh|typed&term_meta%5B%5D=effect|typed&term_meta%5B%5D=card|typed

      Vymazat
    2. Děkuju za bleskovou odpověď, distress mám zatím jen jeden, přesto bych to ráda vyzkoušela.

      Vymazat
  13. Dobrý večer, distress inkousty mám, ale jen v krabičkách. Vy to aplikujete na čtvrtku jen z lahviček nebo i krabiček? A pokud s pomocí krabiček, tak jak? Jednoduše cast přetřete? To ale nemůže mít tak pěkný efekt jako na obrázcích nahoře, nebo ano? děkuji za info

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem tuto techniku zkoušela, používala jsem distress inkousty v polštářku. Barvu z polštářku otisknete na nějakou nesavou podložku (akrylátový blok, kousek igelitu...) - mokrým štetcem můžete nabírat barvu z podložky a nanášet na podklad a pomalu rozmývat, nebo lze také tyto barvy na podložce přestříknout vodou a čtvrtku otiskávat v barvě tak dlouho, dokud nebudete s výsledkem spokojená. Podklad si můžete vytvořit jakýkoli, jakoukoli technikou. Důležitý je ten další postup - tedy nanášení bílého inkoustu přes šablonu.

      Vymazat
    2. Děkuji. To mě nenapadlo tenhle způsob, zkusím to jak radíte:)

      Vymazat
  14. to je nádhera, díky za tento návod, tvorba podle něj mě zcela nadchla!

    OdpovědětVymazat