úterý 27. září 2016

INSPIRACE... Layout Šití

Když byla vyhlášená šicí challenge, v duchu jsem zajásala, protože mám v hlavě několik naplánovaných layoutů, kde chci šití využít. Dokonce i ruční! Ale znáte to, člověk plánuje … a všechno je jinak. V PL albu jsem se dostala k týdnu s dovolenou a při promazávání fotek jsem narazila na skvělý obrázek z Muzea motocyklů v Lesné u Znojma. Kupodivu tam nemají jen motorky a auta, ale i pokoukáníčko pro lidi, které motory nechávají vcelku chladnými. Pan majitel má slušnou sbírku retro záležitostí všeho druhu. Tyhle stroje byly naprosto úžasné. A tak jsem dostala nutkání scrapnout šicí stroje do šicí challenge. :)


Pro základ layoutu jsem zvolila jednobarevnou šedivou čtvrtku a dvojici papírů z velmi staré kolekce, jejíž jméno jsem bohužel nedohledala, ale na které byly motivy šití, střihů a krejčovského metru… Už dlouho se chystám na svou verzi light mixed media a tak jsem nařezala „krejčovské“ papíry, rozložila je na stránku, přilepila a přetřela bílým gessem. Lepila jsem velmi úsporně, protože jsem se chystala na šití a to se s lepením nemá rádo. Lepení totiž zachytává jehlu s nití a ta se pak trhá…


Po přesušení jsem k podkladovým papírům přidala ještě další kousky papírů, různých zbytků z minulých projektů a několik kousků washi pásek. Nechtěla jsem přebít fotku sytými barvami a tak jsem zůstala u světlých odstínů. Zvolila jsem žluto-zlatou a růžovou, protože se mi zdálo, že se hodí k fotografii, a doplnila je ještě trochou modré, abych mohla stránku zařadit mezi PL stránky z dovolené, které budou celkem jistě obsahovat spoustu modré …  Ale zpátky k šití. 


Layout jsem na několika místech zalátala tam a zpátky a pokapala růžovým sprejem od Heidi Swapp a tuší. Pro kontrast jsem fotku podlepila světlým papírem a celé jsem to přilepila 3D páskou. Chtěla jsem si vyzkoušet stránku s dlouhou titulkou místo journalingu po vzoru Anne-Marie Wolniak, jejíž práce mě v poslední době hodně zaujaly. Vytáhla jsem tedy všechny své abecedy v hodících se odstínech a také své nejnovější abecedové šablony a zkoušela, která z nich bude nejlepší … nakonec zvítězila hnědá od Jillibean Soup a růžová od Daily Flash. Zbytek textu mě tedy pořádně potrápil. Věděla jsem, co chci napsat a kam, ale žádná písmenka, co jsem měla k dispozici (jako že jsem abecedový maniak, Didi Vám to potvrdí!) nebyla ta pravá.



Rozhodla jsem se tedy dopsat zbytek textu ručně. Mé písmo je sice docela obstojné, ale kaligrafii neumím, tak jsem vytáhla starý trik, který jsem se naučila v dětství. Nikdy jsem neuměla malovat a kreslení do památníčků jsem zvládala díky pauzáku (a obrázkům od Heleny Zmatlíkové :) ). Už víte? Text jsem si vytiskla na pauzovací papír, z rubové strany obtáhla obyčejnou tužkou a pak na layout přenesla jako propisot. Pak jsem gelovým perem udělala pár tahů – obtáhla je - a „ruční psaní“ bylo na světě. Tímto také děkuji Markétce Burešové, která sdílela před pár dny odkaz na stránku s krásným fontem Elastic. Díky! Nepřestane mne udivovat, co všechno stíháš!



Ve zdobení jsem byla celkem střídmá, jedna svorka z kolekce The Story of Us, kovový foťáček, obligátní větvička a pár patentek. A oblíbená sešívačka. Toť vše. Přišlo mi, že víc ozdob bych už neumístila, nebo bych jimi potlačila šicí charakter layoutu. 


Tak vznikla moje první stránka, na níž není žádné z mých dětí  ;-)  A víte, co mně na ní baví nejvíc? Že je úplně jiná, než jsem si ji původně představovala. Pořád mne překvapuje, kam se při tvoření dostanu a co všechno v procesu (pro sebe) objevím. Je sice trochu víc vintage než je pro mne obvyklé, takže nevím, jak ji sladím s protější  PL stránkou, ale snad něco vymyslím. Určitě to v albu nebude jediná fotka z tohoto místa, protože i ty motorky a kousky motorů byly opravdu moc krásné. Nemohu přece svým chlapům udělat to, že z výletu do Muzea motocyklů zbudou „jen“ šicí stroje … Ale to už jsem se dostala úplně jinam.

Doufám, že jsem Vás naladila na šití papírů a moc se těším na Vaše projekty v challenge 9/2016.

Krásné babí léto!

Jana

12 komentářů:

  1. Jani tak tomu sa hovorí splnenie témy na 1000 percent ;) kraaasna stránka aj keď je to iný štýl na aký som u Teba zvyknutá, ale super. Páči sa mi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná stránka a ty patentky jsou prostě dokonalé Líbí se mi, jak jsi zvládla lehkost MM, protože většina projektů, které jsem viděla jsou extrémně přeplácané gesem a proto mi MM nijak neučarovala.Ale tahle tvoje stránka je překrásná.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je opravdu krása. Osobně mám většinou radši stránky v mixed media stylu, ale u téhle mi nedělá žádný problém udělat výjimku :D Vážně se moc povedla a "šicí" elementy jí dodávají parádní šmrnc. Nehledě na to, jak skvěle ladí tematicky s fotkou ;) Jemná, akorát zdobená, žádné zbytečnosti... super!

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za Vaše milá slova! Vůbec jsem si nebyla jistá, jak se bude líbit, je opravdu trochu mimo "můj" styl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, můžete ještě jednou prosím uvést odkaz na font? Děkuji. Vlaďka

      Vymazat
    2. Dobrý den, FontBundles.net ☺

      Vymazat
    3. Dobrý den, děkuji za odpověď. Na tuto stránku jsem vlastním hledáním přišla také, ale asi to byla jen nějaká nabídka, protože volné stažení už nefunguje :(

      Vymazat
  5. Janičko, nádherná stránka! Naprosto jsi mě překvapila! Vůbec bych nehádala, že zrovna ty vezmeš do ruky gesso, a vytvoříš perfektní MM layout. Všeho je tak akorát, prostě SUPER!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Jani myslím, že zas až tak mimo to není..je to stejně krásně jemné a sladěné jako Tvé layouty bez gessa. Z dálky bych poznala, že jsi to Ty:) a to fakt obdivuju. A díky za starý trik s pauzákem a tužkou - to určitě opráším! Anička

    OdpovědětVymazat
  7. naozaj krásna stránka, veľmi sa ti podarila!

    OdpovědětVymazat